Textielpigment transferprintsysteem elimineert afvalwater bijna volledig en het stroomlijnt workflows aanzienlijk
ITMA-bezoekers kunnen als eerste het complete Transfer Printing System bekijken met nieuwe module voor de Mimaki TS330-1600, nieuwe pigmentinkten en het baanbrekende Texcol®-papier
Het Neo-Chromato Proces, een wereldprimeur in cyclische textieltechnologie, maakt hergebruik van eerder geverfd polyestertextiel mogelijk, maakt verbranding overbodig en vermindert het energieverbruik dat gepaard gaat met recycling.
Mimaki Europe, leverancier van industriële inkjetprinters, snijplotters en 3D-printers, introduceert twee revolutionaire technologieën op ITMA 2023: het Textile Pigment Transfer Printing System en het Neo-Chromato Proces. Hiermee bevestigt Mimaki zijn inzet om de textielprintindustrie te voorzien van de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossingen.
Met het nieuwe Textile Pigment Transfer Printing System voorziet Mimaki in de groeiende behoefte aan milieubewuste oplossingen om op textiel te printen.
“Het traditionele verfproces voor natuurlijke vezels produceert een alarmerende hoeveelheid afvalwater”, vertelt Arjen Evertse, General Manager Sales bij Mimaki Europe. “Dit bedraagt wereldwijd ongeveer twee miljard ton per dag in de pre- en post-verfprocessen(1.). Ook draagt het in grote mate bij aan de CO2-uitstoot. Het traditionele verfproces is bovendien ingewikkeld door de benodigde apparatuur en het proces. Verder zorgt het overzeese transport van textielproducten uit de belangrijkste textielproducerende landen ook de nodige CO2-uitstoot. Met het Textile Pigment Transfer Printing System minimaliseer je waterverbruik en vereenvoudig je de printworkflow aanzienlijk. Bovendien maken het compacte formaat en de betaalbaarheid van onze nieuwste inktjetprinters het mogelijk voor kleine partijen om lokaal textiel te produceren. Dat heeft een aanzienlijk lagere impact op het milieu.”
De transferprintmethode is duurzamer dan zowel analoge als digitale textielverfprintmethoden, omdater geen water wordt gebruikt en het een aanzienlijk lagere CO2 uitstoot oplevert. Het nieuwe systeem wordt gedemonstreerd op de Mimaki stand (H7-C304) en bestaat uit drie elementen: de Textiel Pigment Inkt, het Transfer Systeem en het Textiel Pigment Transfer Papier, Texcol®.
Texcol® is een revolutionair transferpapier dat is ontwikkeld door de Nederlandse papierfabrikant Coldenhove. Hiermee wordt een digitale print met levendige kleuren overgebracht op een breed scala aan materialen, waaronder natuurlijke vezels, met behulp van een milieuvriendelijk driestaps transferproces. Het ontwerp wordt eerst op het papier geprint met een aangepaste TS330-1600, Mimaki’s high-quality dye-sublimatieprinter voor grote volumes, en met de nieuwe pigmentinkten die Mimaki voor dit proces heeft ontwikkeld.
De module om de TS330-1600 aan te passen voor deze toepassing wordt in Q3 2023 als optie beschikbaar gesteld aan bestaande en nieuwe Mimaki-klanten.
Als laatste stap ondergaat het Texcol® papier een waterloos proces waarmee in één stap op textiel naar keuze wordt afgedrukt, met een standaard kalendermachine.
Een exclusief voorproefje van dit proces is te zien op de Mimaki-stand op ITMA 2023. Bezoekers van de beurs kunnen bovendien zien hoe ze een bestaande Mimaki-printer kunnen ombouwen tot de meest duurzame printoplossing voor kleding, woningtextiel en soft signage.
Voordat de nieuwe Textile Pigment Ink van Mimaki op de markt komt, ondergaat deze op dit moment nog de bluesign-certificering. Dit gerenommeerde certificeringsprogramma garandeert de hoogste standaarden voor veiligheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in de textiel- en kledingindustrie.
Cyclische textieltechnologie
Mimaki introduceert op ITMA nog een nieuwe technologie, het unieke Neo-Chromato Proces. Dit moet een revolutie teweegbrengen in het hergebruik van gekleurd polyestertextiel.
“Het toenemende belang van duurzaamheid heeft geleid tot een aanzienlijk afvalprobleem in de textielindustrie”, legt Evertse uit. “Polyestertextiel is goed voor ongeveer 60 procent van de 92 miljoen ton textielafval wereldwijd(1). Van deze enorme hoeveelheid polyester wordt momenteel slechts 15 procent gerecycled. Het Neo-Chromato Proces lost dit probleem op door middel van een verkleuringstechnologie voor sublimatie-inkten. Dit proces maakt niet alleen de verbranding van polyesterafval overbodig, maar vermindert ook het energieverbruik dat gepaard gaat met textielrecycling.”
Door polyestertextiel dat is geverfd met sublimatietechnologieën te ontkleuren met het innovatieve Neo-Chromato Proces, kunnen materialen direct opnieuw bedrukt of geverfd worden. Dit draagt bij aan een kleinere circulaire economie. Er is verder geen limiet aan het aantal keren dat hergebruikt polyester kan worden behandeld met dit proces. Een ander voordeel is dat het watergebruik en de vervuiling ervan wordt geminimaliseerd doordat het absorberende papier en de ontkleuringsoplosmiddelen die in het proces worden gebruikt, als brandbaar afval verwijderd kunnen worden.
“Het is de verantwoordelijkheid van iedereen hier op ITMA en in de textielindustrie om een duurzamere toekomst mogelijk te maken,” besluit Evertse. “Mimaki werkt samen met retail- en kledingmerken om het volledige potentieel van onze nieuwste duurzame technologieën te verkennen. Met deze nieuwe innovaties zetten we aanzienlijke stappen in duurzame textielproductie, maar ook in toekomst blijven we nieuwe innovaties op de markt brengen die aansluiten op de dringende behoeften van onze klanten, ontwerpers, merken en, nog belangrijker: van onze planeet.”
(1) Gebaseerd op onderzoek van Mimaki