Mimaki Nieuws

Mimaki breidt portfolio uit met grootschalige 3D-printer en biedt totale 2D- en 3D-printoplossing aan de signmarkt

3DGD-1800

De nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3D-printer haalt baanbrekende productiesnelheden en transformeert de productie van grote voorwerpen. Hij opent zo de deur voor een groot assortiment van nieuwe mogelijke toepassingen in diverse sectoren, van signalisatie en displays tot industrie.

Mimaki Europe, een toonaangevende fabrikant van inkjetprinters en snijsystemen, heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3D-printer. Een grootschalige productie verloopt er drie maal sneller mee dan met de traditionele 3D-printers van het type Fused Filament Fabrication (FFF – productie van gefuseerde filamenten). De Mimaki 3DGD-1800 3D-printer combineert de 2D-printexpertise van het bedrijf met de innovaties in 3D-technologie en biedt klanten een rendabele, totale oplossing voor 3D-sign- en display-toepassingen.

Hij kan in nauwelijks zeven uur voorwerpen van max. 1,8 meter groot produceren – en dankzij zijn assemblageontwerp kunnen nog grotere ontwerpen worden gemaakt. Het innovatieve 3D-printsysteem bevat enkele slimme functies die tijd en kosten besparen, zoals een configuratie met dubbele kop zodat twee structuren tegelijkertijd kunnen worden gemaakt. De Mimaki 3DGD-1800 vergemakkelijkt ook de productie van holle structuren zonder ondersteuningen, stroomlijnt de productie verder en zorgt verder ook voor meer portabiliteit en de mogelijke toevoeging van interieurverlichting. De technologie opent een ruim assortiment van mogelijke toepassingen, van signalisatie, gebeurtenissen en creatieve kunst tot interieurontwerp. Klanten kunnen gebruikmaken van het uitgebreide portfolio van 2D-printoplossingen van Mimaki om deze toepassingen rendabel te decoreren. Dit opent de deur naar een assortiment van nieuwe producten die creativiteit en innovatie combineren met de beproefde en geteste bruisende, kwaliteitsvolle resultaten van Mimaki.

“Een deel van wat onze aanpak bij Mimaki uniek maakt, is onze toewijding om een leverancier van totaaloplossingen te zijn. Op die manier hebben we ervoor gezorgd dat onze inkjetprinters van Mimaki naast de 3D-printfase ook kunnen worden gebruikt voor om kleur en ‘décor’ toe te voegen om voorwerpen nog indrukwekkender en uiterst veelzijdig te maken”, vertelt Bert Benckhuysen, Senior Product Manager bij Mimaki Europe. “Met onze unieke visie, schat aan ervaring in de hele printsector en niet-aflatende toewijding voor innovatie willen we de toon aangeven in de grafische industrie zowel wat twee- als driedimensionale signalisatie betreft – en de lancering van de nieuwe Mimaki 3DGD-1800 is een geweldige stap voorwaarts naar dit doel.”

De nieuwe Mimaki 3DGD-1800 is in de handel verkrijgbaar vanaf 1 april 2020 en betekent een revolutie voor de manier waarop grote voorwerpen worden gemaakt. Het maakt de omschakeling mogelijk van dure en tijdsintensieve traditionele handwerkmethoden waarvoor veel expertise nodig is, naar een moeiteloze, uiterst snelle productie met behulp van 3D-gegevens. Terwijl grote voorwerpen doorgaans werden gemaakt door handmatig schuimmateriaal te modelleren, vormt het nieuwe 3D-printsysteem van Mimaki dit proces om van ontwerp tot productie. Dit betekent dat ontwerpen louter op basis van de 3D-gegevens als een afgewerkt product kunnen worden weergegeven en vervolgens uit één enkele gegevensverzameling in diverse formaten kunnen worden geproduceerd. In tegenstelling tot andere 3D-printmethoden waar men gebruik maakt van het thermischsmelten en verlijmen van plastics, maakt de 3DGD-1800 gebruik van gel-dispenserende printtechnologie. Het special ontwikkelde gel wordt onmiddellijk uitgehard door het licht van de krachtige uv-leds. Hierdoor kan tot 350 mm hoog per uur worden gelamineerd.

De 3DGD-1800 3D-printer zal signalisatiemakers naar verwachting nieuwe kansen geven in diverse sectoren, met de mogelijkheid om gemakkelijk levensechte displays, decoraties voor evenementen, filmrekwisieten, grote productmodellen en meer te maken. Daarnaast kan hij zowel snel als efficiënt industriële productieonderdelen maken, zoals vormen voor vacuümvorming, zodat fabrikanten hun doorlooptijden kunnen verkorten.

“We zijn heel enthousiast om zo’n transformerend product op de markt te brengen”, gaat Benckhuysen verder. “De 3DGD-1800 heeft nooit geziene modelleringssnelheden en kan enorme voorwerpen maken, zelfs groter dan de grote vormingszone. Hij zorgt dan ook voor een echte transformatie in de productie van grote voorwerpen. In combinatie met de superieure kwaliteit waarvoor Mimaki ondertussen bekend staat, is de mogelijke impact van deze nieuwe 3D-printer enorm – vooral voor de signalisatie- en displaymarkt maar ook veel verder dan dat. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Mimaki kondigt een innovatief virtueel evenement aan om klanten en prospecten te inspireren, te informeren en er in contact mee te zijn

TX300P-1800-MkII

 • Mimaki houdt een ‘Virtueel printfestival’ in plaats van de uitgestelde FESPA 2020 van maart

 • Evenement omvat ook aankondigingen van het bedrijf, de nieuwste productinformatie, educatieve webinars en live Q&A’s

Mimaki Europe, een toonaangevende fabrikant van inkjetprinters en snijsystemen, heeft aangekondigd dat het een interactief online evenement met veel actie zal houden onder de naam Het virtuele printfestival van Mimaki. Het is de bedoeling om klanten en prospecten een unieke combinatie van informatie, productdemonstraties, wedstrijden en gelegenheden tot netwerken te bieden. Het evenement omvat een reeks groepswebinars en virtuele individuele vergaderingen die van start gaan op 24 maart 2020, dezelfde dag als waarop FESPA 2020(1) aanvankelijk de deuren zou openen. Mimaki onthult elke week tot het einde van april nieuwe functies en content.

Mimaki kopieert de originele line-up van FESPA 2020 en wil deelnemers een virtuele ervaring geven met zo veel mogelijk voordelen van het originele evenement. Om dit te verwezenlijken biedt het bedrijf aan klanten, partners en prospecten de gelegenheid om deel te nemen aan productdemonstraties, een virtuele rondgang bij de stands van FESPA 2020, individuele vergaderingen om specifieke bedrijfsvereisten en vragen over technologie te bespreken, en live-sessies met kaderleden van FESPA die kennis delen. Alles van signalisatie, graphics, textiel, direct-naar-vorm, 3D-print en meer wordt besproken. Daarbij moedigt Mimaki een open dialoog aan met zijn branchegenoten uit alle marktsectoren.

Danna Drion, Senior Marketing Manager EMEA, Mimaki Europe, merkt op: “Mimaki staat volledig achter de weloverwogen beslissing van FESPA om zijn evenement uit te stellen en we kijken ernaar uit deel te nemen aan het opnieuw geplande evenement zodra de nieuwe data zijn bevestigd. Hoewel we de volledige ervaring van de aanwezigheid op een evenement van FESPA niet kunnen nabootsen, willen we ervoor zorgen dat onze klanten en prospecten toegang blijven hebben tot zo veel mogelijk van de nieuwste productinformatie en educatieve middelen die we van plan waren op FESPA 2020 te delen. Met ‘Het virtuele printfestival’ kunnen we precies dat aan de sector aanbieden. Het stelt ons in staat een reeks verschillende virtuele interacties te verzorgen om onze klanten en prospecten te inspireren, te betrekken en te prikkelen door hen de reeks toepassingen en zakelijke kansen te tonen die ze hebben met de nieuwste oplossingen van Mimaki.”

De hoogtepunten van Het virtuele printfestival van Mimaki zijn:

 • Sectortrends bij Mimaki en FESPA: Mimaki en FESPA werken samen om webinars te geven over de huidige trends, over de uitdagingen voor de markt te spreken en de nieuwste zakelijke kansen binnen de printsector voor te stellen.
 • Productdemonstraties: Tijdens het evenement worden regelmatig korte videodemonstraties gehouden die alle voordelen en mogelijkheden van de nieuwste technologieën van Mimaki demonstreren. Voorop in de videoreeks wordt de veelzijdige Tx300P-1800 MkII voorgesteld, die zowel direct-op-textiel- en transferdruk biedt.
 • Virtuele koffie en briefings: Bestaande of mogelijke distributeurs en klanten kunnen tijdens het evenement een één-op-één vergadering beleggen om te spreken met een ervaren vertegenwoordiger van Mimaki en zo een diepgaander inzicht op maat te verkrijgen in de technologieën van Mimaki of om individuele bedrijfsbehoeften te bespreken.
 • Live-chat met de experts: Voor wie een eenmalige vraag heeft of niet in staat is om een volledige briefing bij te wonen, staan experts van Mimaki uit elk domein ter beschikking om via een live-chat te spreken tijdens de eerste week van het evenement (24 tot en met 27 maart).

Voor live updates van sessie-aankondigingen, wedstrijden en meer informatie over ‘Het printfestival van Mimaki’, maar ook over hoe te registreren, aanwezig te zijn en deel te nemen, bezoek www.mimakieurope.com/virtual-print-festival.

(1) FESPA 2020: FESPA heeft besloten om FESPA Global Print Expo 2020, European Sign Expo 2020 en Sportswear Pro 2020 uit te stellen wegens de snel veranderende situatie met betrekking tot COVID-19 op het Europese vasteland. Meer informatie vindt u op https://www.fespaglobalprintexpo.com/

De nieuwe hybride textielprinter van Mimaki is de hoofdattractie van het 15 producten tellende assortiment op FESPA 2020

TX300P-1800-MkII

De nieuwe hybride instapprinter is zowel een direct-op-textiel- als een sublimatie-transferprinter waarmee kleinere printserviceproviders naar verwachting nieuwe markten kunnen betreden

Mimaki Europe kondigt vandaag aan dat zijn gloednieuwe hybride digitale textielprinter, de Tx300P-1800 MkII, de hoofdattractie is van hun productassortiment op FESPA 2020 (Madrid, Spanje, 24-27 maart, stand 7-C20). De nieuwe printer heeft een uniek design en is uiterst veelzijdig. Het is zowel een direct-op-textiel- als transferprinter met uitwisselbare platen en drie verschillende inktcombinaties. Er was nooit zo veel flexibiliteit binnen één systeem en het opent nieuwe deuren voor printserviceproviders.

De digitale textielprinter Tx300P-1800 van Mimaki had eerder al de weg gewezen naar hoogwaardig en kostenbesparend drukken. De ontwikkelde Tx300P-1800 MkII van Mimaki voegt nu sublimatie-transferprinten aan zijn mogelijkheden toe, zodat heel wat nieuwe materialen en toepassingen mogelijk worden. Door de mogelijkheid om binnen één systeem diverse materialen van modetextiel tot interieurstoffen en behangpapier te bedrukken, is de printer een ideale instapoplossing. Zowel kleinere printserviceproviders als productiehuizen met grote volumes kunnen profiteren van alle welbekende voordelen van digitale printtechnologie die niet haalbaar zijn met de analoge printmethoden die nog altijd in de moderne textielprintsector worden gebruikt, maar ook van meer kostenbesparende kleine oplagen en snellere doorlooptijden. Door al deze voordelen is deze technologie ideaal voor stalen.

“We zijn blij dat we de Tx300P-1800 MkII dit jaar op FESPA kunnen tonen zodat klanten kunnen zien hoe die precies grensverleggend kan zijn voor hun bedrijf”, merkt Danna Drion op, Senior Marketing Manager bij Mimaki EMEA. “Met de invoering van deze nieuwe hybride printer bieden we niet alleen een betaalbaar, gestroomlijnd enkelvoudig systeem voor het drukken op zowel papier als textiel, we bieden printserviceproviders ook de veelzijdigheid om verschillende substraten en toepassingen te blijven uitproberen terwijl ze hun bedrijven doen groeien. We voorspellen een heel mooie toekomst voor digitaal drukken in de textielsector en we twijfelen er niet aan dat onze nieuwe printer, die voorop loopt in deze sector, een rol zal hebben in deze overgang.”

De Tx300P-1800 MkII van Mimaki kan schakelen tussen direct-op-textiel- en transferdruk door zijn uitwisselbare platen. Wanneer overtollige inkt bij direct-op-textieldruk door de stof komt, wordt ze door een plaat met een inktontvangend kanaal afgevoerd. Bij het afdrukken op thermisch transferpapier kan deze plaat echter snel en gemakkelijk worden vervangen door een vacuüm plaat voor drukken op papier, zonder dat u daarvoor een onderhoudstechnicus nodig hebt. De hybride printer kan ook werken met een traditionele éénwegsinktset, geconfigureerd met een van vijf inkttypes, als met diverse inktcombinaties, en biedt zo een nooit geziene flexibiliteit. Gebruikers kunnen uit drie verschillende inktcombinaties kiezen – textielpigment/directe sublimatie, textielpigment/sublimatie-transfer of directe sublimatie/sublimatie-transfer – om de beste resultaten in verschillende toepassingen te verkrijgen.

The Mimaki Tx300P-1800 MkII features an interchangeable platen
The Mimaki Tx300P-1800 MkII features an interchangeable platen that can be manually installed for printing on transfer paper

“Mimaki wil voortdurend de beste producten in elke markt aanbieden. Daarom werkten we zeer nauwgezet om een aantal slimme aanpassingen te verstrekken om ervoor te zorgen dat de printkwaliteit en -betrouwbaarheid beter zijn dan verwacht’, gaat Drion verder. “Deze technologieën, zoals onze Nozzle Check Unit (controle van het spuitkanaal) om ononderbroken drukken te bieden en de downtime te minimaliseren, ons MAPS4-systeem om banding te verminderen, en onze nieuwe printkop met ‘hoge kopspleet’ die zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van de inktdruppels, zijn slechts enkele van de manieren waarop we ervoor zorgen dat producten als de Tx300P-1800 MkII van Mimaki onophoudelijk een indruk maken op onze klanten en echt waardevolle veranderingen voor hun bedrijven bieden.”

De nieuwe hybride digitale textielprinter vormt een onderdeel van een indrukwekkende reeks van 15 producten die Mimaki dit jaar op FESPA demonstreert, waaronder de gloednieuwe SWJ-320EA grootformaat solventprinter, de JFX200-2513 EX grote flatbed UV-inkjetprinter en twee modellen op de recent gelanceerde Plus-reeks in de grootformaatsector alleen. Bezoekers kunnen ook de 3D-printtechnologie van Mimaki leren kennen via de voorbeelden in kleur die aangemaakt zijn op de 3DUJ-553 3D-printer, die nauwkeurig meer dan 10 miljoen kleuren kan namaken. Mimaki wil bezoekers inspireren en aanmoedigen om “print te ervaren”. Mimaki verstrekt ook uit het leven gegrepen voorbeelden van klanten, partners en medewerkers en deelt succesverhalen, met een reeks creatieve toepassingen die bezoekers op de stand kunnen uitspitten.

Mimaki Engineering start met wereldwijde verkoop van OKI’s grootformaat inkjetprinters

OKI Color Painter M 64s

Mimaki Engineering verkoopt grootformaat inkjetprinters in OKI-formaat via het robuuste internationale verkoopnetwerk van Mimaki Engineering

Mimaki Engineering Co., Litd. en OKI Data Corporation, de printertak van de OKI Group, maken bekend dat zij een exclusieve, internationale verkoopovereenkomst voor de distributie van de grootformaat inktjetprinters van OKI Data hebben gesloten. De twee bedrijven startten in maart 2019 de eerste verkoopsamenwerking in Japan, die nu internationaal wordt uitgebreid.

Vanaf 1 april 2020 zal Mimaki de grootformaat inkjetprinters, inkt en andere benodigdheden en onderhoudsonderdelen van OKI Data internationaal verkopen via het bestaande netwerk van Mimaki Engineering.

Producten die onder deze internationale samenwerking vallen, zijn twee grootformaat inkjetprinters van OKI Data: de ColorPainter H3-104s en de ColorPainter M-64s. Deze printers zijn in staat om snel met hoge dichtheid te printen. Daarnaast gaat Mimaki Engineering de inkt en overige benodigdheden voor deze en andere grootformaat inkjetprinters van OKI Data verkopen. Eerder werden deze door OKI Data zelf verkocht. Mimaki Engineering zal ook het onderhoud van de machines verzorgen.

Mimaki Engineering ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt niet alleen commerciële inkjetprinters en snijplotters, maar ook de inkt en software die bij dergelijke producten wordt gebruikt. Mimaki Engineering heeft een uitgebreid netwerk van lokale dealers en partners in ongeveer 150 landen, die support leveren wanneer klanten vragen hebben of ondersteuning nodig hebben.

OKI Data heeft grote waardering voor de technologische mogelijkheden van Mimaki Engineering en de verkoop- en onderhoudsprestaties als het gaat om de grootformaat inkjetprinteractiviteiten. OKI Data heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de samenwerking het mogelijk maakt om bestaande klanten dezelfde betrouwbare kwaliteit te bieden en tegelijkertijd nog meer nieuwe klanten te kunnen bedienen.

Mimaki 3DUJ-553 printer supports mission of the Smithsonian Institution

3D printer will be used to aid educational, science, research, art, and cultural exhibits and experiences

Mimaki USA is proud to work with the Smithsonian to place a Mimaki 3DUJ-553 full-color 3D printer in the Smithsonian Exhibits’ (SIE) studios, located in Landover, MD, and part of the Smithsonian Institution. SIE collaborates with museums and offices throughout the Institution and the federal government to help them plan, produce, develop, and design powerful and engaging exhibits, and produce models for public programs and research purposes.

“We are pleased to be a part of the Smithsonian Institution’s efforts to engage and inspire audiences through the increase and diffusion of knowledge,” said Josh Hope, Sr. Manager, 3D Printing & Engineering Projects at Mimaki USA. “This printer will enable the Smithsonian to use new technologies to produce exhibits in new ways, particularly for creating models and tactile elements that help bring exhibits to life for all visitors.”

The SIE team has embarked on its first project to use the Mimaki 3DUJ-553 printer, which is to create full color 3D printed models of viruses that are enlarged with great detail for hands-on engagement with visitors in the Outbreak: Epidemics in a Connected World exhibition currently on view at the Smithsonian’s National Museum of Natural History. Future possible projects for the full color 3D printer include:

 • Models of collection objects used for hands-on educational activities with the public
 • Tactile display elements for low-vision or blind visitors such as raised-line maps to aid with wayfinding

An influenza virus model created using the Mimaki 3DUJ-553 3D printer, in an opened position. The clear disk that contains the eight purple capsids and the eight yellow RNA strands has been removed from the green envelope.

Mimaki toont baanbrekende 3D-printer met meer dan 10 miljoen kleuren op Formnext 2019


Mimaki Europe grijpt Formnext 2019 aan om zijn expertise op het gebied van full-colour 3D-printen te demonsteren. Bezoekers van de beurs, die van 19 tot 22 november in Frankfurt wordt gehouden, kunnen een breed scala aan toepassingen bekijken in Hal 12.1, stand B99. Denk aan fotorealistische prototypes of modellen, die geprint zijn met de 3DUJ-553 full-colour 3D-printer van Mimaki, die meer dan 10 miljoen kleuren natuurgetrouw kan repliceren.

De Mimaki 3DUJ-553 3D-printer wordt live in actie op Formnext gedemonstreerd, en stelt bureaus, ontwerpers en productontwikkelaars in staat om natuurgetrouwe onderdelen te printen met levendige kleuren en nauwkeurige details. De printer is in verschillende branches te gebruiken en onder andere geschikt voor het produceren van prototypen van auto’s, architecturale modellen en luxe verpakkingen. Diverse voorbeelden hiervan zijn op de stand van Mimaki te zien.

Mimaki bouwt met zijn 3D-printer op de kleurenexpertise die het gedurende zijn rijke geschiedenis in 2D-printen heeft geperfectioneerd. Dit resulteert in consistente en herhaalbare resultaten, waarbij een on-screen ontwerp vlekkeloos en natuurgetrouw in het echt wordt gerepliceerd. Mimaki heeft ook een heldere inkt ontwikkeld, waarmee transparante en semi-transparante kleuren geprint kunnen worden. De 3DUJ-553 3D-printer kan in lagen van 19, 22, 32 of 42µm printen, en levert zeer fijne details en gladde oppervlakken. Door het gebruik van wateroplosbaar support-materiaal blijven alle details ook behouden tijdens de nabewerking van een geprint object.

“De nauwkeurigheid en glans van het brede scala aan kleuren maken zeer opwindende toepassingen mogelijk,” zegt Jordi Drieman, specialist in 3D-toepassingen bij Mimaki. “Dit product is ideaal om modellen en prototypes te maken voor diverse industrieën. Het is de perfecte printer voor merken die levensechte productprototypes of luxe verpakkingsvoorbeelden maken, planners die architecturale modellen produceren, scholen die educatieve modellen nodig hebben, of entertainmentbedrijven die levensechte beeldjes creëren.”

Bezoekers van Formnext kunnen verder leren van de ervaringen van het Nederlandse 3D-printbedrijf Marketiger. Het bedrijf gebruikt de 3DUJ-553 onder andere om full-colour beeldjes en maquettes te maken, die zijn gebaseerd op 3D-scans van mensen. Een groot percentage van de duizenden beeldjes die jaarlijks door Marketiger geprint worden, zijn bezoekers van het miniatuurpark Madurodam. De toeristische attractie in Den Haag heeft een 3D-scanner waarin bezoekers zich als miniatuur kunnen laten vereeuwigen. Maikel de Wit, oprichter van Marketiger: “Deze 3D-technologie van Mimaki is uniek in de markt. Het is een uiterst betrouwbare en eenvoudig te bedienen machine, die miljoenen kleuren afdrukt met een basismateriaal dat sterk is en modellen oplevert met extreem realistische kleuren. Onze klanten zijn niet alleen onder de indruk van de levendige kleuren, maar ook van de duurzaamheid van de beeldjes.”

Om klanten te helpen hun winstgevendheid te vergroten, kondigt Mimaki op Formnext een nieuw prijsmodel aan voor de print- en support-materialen voor de 3DUJ-553 3D-printer. Sinds de lancering van zijn 3D-printtechnologie verbetert Mimaki de efficiëntie van de productie van verbruiksgoederen en supply chain management. Het nieuwe prijsmodel is hierdoor mogelijk. Mimaki produceert zijn eigen 3D-inkten, waardoor het 3D-geprinte modellen van de hoogste kwaliteit kan leveren en de technologie toegankelijker kan maken voor ontwerpers en fabrikanten. Prijzen kunnen op de Formnext stand besproken worden met het Mimaki salesteam.

Mimaki’s 3D-portfolio bevat daarnaast ook de 3DFF-222 3D-printer, een co-branded product samen met Sindoh. Dit is een in-house tool voor ontwerp en productie dat gebruik maakt van Fused Filament Fabrication (FFF), waarmee prototypen en onderdelen voor eindgebruik worden geproduceerd, zoals mallen en driedimensionaal reclamemateriaal. Om te garanderen dat modellen robuust zijn en niet kromtrekken, drukt 3DFF-222 af met PLA-materiaal. Het maximale printoppervlak bedraagt 210mm x 200mm x 195mm (BxDxH) en de machine kan op afstand via een app gevolgd worden.

“We verwachten dit jaar weer een mooie show op Formnext,” voegt Drieman toe. “Bij Mimaki zijn we er trots op dat onze klanten centraal staan in ons bedrijf. We laten niet alleen zien wat er met onze 3D-technologie bereikt kan worden, maar er zullen ook de nodige sales-partners aanwezig zijn om aantrekkelijke prijsopties te bespreken.”

Innovatief 3D-printbedrijf floreert met Mimaki-technologie

watch video

Het Eindhovense 3d-printbedrijf, Marketiger is uniek in Nederland. Het richt zich volledig op het printen van full-color 3d-objecten, waaronder figurines (beeldjes) en maquettes, en doet dit exclusief met de Mimaki 3DUJ-553. Oprichter Maikel de Wit ziet Mimaki als een betrouwbare partner waarmee zijn bedrijf met vertrouwen de toekomst in kan.

Bij het jonge bedrijf Marketiger, worden jaarlijks duizenden full-color beeldjes geproduceerd op basis van 3d-scans van personen. Veel van deze miniatuurpoppetjes worden afgenomen via Madurodam, dat bezoekers van het park de gelegenheid biedt om zich in 3d te laten scannen.

“Ik lach me soms kapot, hoeveel van die minimensjes hier bij ons van de printer komen,” zegt oprichter van Marketiger, Maikel de Wit. “Maar daarnaast printen we ook maquettes, schaalmodellen en eigenlijk alles wat klanten nodig hebben. En dat alles met onze Mimaki 3d-printer. Die staat 7 dagen per week, 24 uur, 365 dagen per jaar te draaien.”

Vanuit zijn achtergrond in grafische vormgeving, commerciële economie en marketing, kocht Maikel vier jaar geleden tijdens een vakantie in Griekenland zijn eerste 3d-printer. Al snel raakte hij geobsedeerd door de creatieve mogelijkheden en besloot te onderzoeken of hij zijn fascinatie voor 3d-printing kon gebruiken om een nieuw bedrijf te starten: Marketiger. Vier jaar later floreert zijn bedrijf met Mimaki als belangrijkste technologiepartner.

Van één naar miljoenen kleuren
Het succes kwam Maikel niet zomaar aanwaaien. Marketiger begon met enkel tientallen single-color Prusa 3d-printers, waarmee het allerlei marketingtools printte, zoals sleutelhangers, visitekaartbakjes en usb-sticks. Die konden door klanten gepersonaliseerd worden en werden vaak handmatig beschilderd. Dit bleek echter geen schaalbaar businessmodel en amper winstgevend.

Maikel: “Als marketeer weet ik dat je het altijd anders moet doen dan je concurrenten. Anders val je niet op in de massa. Met 3d-printen is het net zo. Je wilt aan je klanten het best mogelijke product kunnen leveren voor een goede prijs.”

Maikel investeerde vervolgens in een aantal multi-color printers die hij eigenhandig bouwde en programmeerde, maar na een paar try-outs bleken die toch niet betrouwbaar genoeg voor hoge productievolumes: “We wilden ook grotere oplages aan klanten kunnen leveren, met minder technische ongemakken, en bij voorkeur met een nog betere kwaliteit.”

Inmiddels raakte hij steeds meer in de 3d-printwereld en kwam zo in contact met Mimaki, dat net haar eerste 3d-printer op de markt had gebracht. Maikel was al bekend met full-color prints op basis van poeder, maar vond dit kwalitatief ondermaats. “Het materiaal is breekbaar en verliest na een jaar zijn kleur. Zo’n product kun je wat mij betreft niet aan klanten verkopen,” zegt Maikel.

De 3d-printer van Mimaki, die op basis van UV-geharde polymeerhars werkt, maakte wel een grote indruk op hem. “De 3d-technologie van Mimaki is totaal nieuw in de markt en vervangt wat mij betreft die poedertechniek. Niet alleen is het een heel mooie machine, maar hij print met miljoenen kleuren en met een materiaal dat veel sterker en kleurvaster is.”

24/7 produceren
Voor een relatief klein bedrijf als Marketiger was een Mimaki 3DUJ-553 een zeer strategische investering. Het was daarom ook heel belangrijk om de machine eerst uitgebreid te testen. “We hebben de printer twee maanden uitvoerig getest om te zien of hij de gewenste productievolumes aankon. Daarbij heeft Mimaki ons heel goed ondersteund, beantwoordde onze technische vragen en luisterde goed naar onze wensen.”

Aan het eind van de proefperiode had de Mimaki-printer de test met verve doorstaan en Marketiger besloot de printer aan te schaffen. “Het was best spannend om voor een 3d-printer te kiezen van een bedrijf dat wereldwijd weliswaar supergroot is met industriële 2d-printers, maar nog relatief klein met 3d-printing. Toch geloof ik in hun printer, hun technologie, en dat er een markt te creëren is voor de producten die je ermee kunt maken. Dat was doorslaggevend voor onze keuze.”

Marketiger is inmiddels een uiterst succesvol 3d-printbedrijf, waar de Mimaki 3DUJ-553 volcontinu bezig is met het produceren van 3d-prints. Dat ligt deels aan de kwaliteit van het product, maar ook aan de persoonlijke en klantgerichte aanpak. Door die combinatie wist het bedrijf Madurodam als klant te winnen, dat zijn gescande miniaturen voorheen afnam bij een grote, internationale leverancier.

“Je ziet op dat gebied echt een verschuiving in de markt,” legt Maikel uit. “Zelfs grote organisaties zijn nu op zoek naar bedrijven als ons. Klanten willen samenwerken met een bedrijf dat hoge volumes kan produceren, en een flexibele en klantgerichte aanpak hanteert. We zijn in staat snel en accuraat te communiceren met onze klanten. Juist dat onderscheidt Marketiger in de industrie.”

Japanse cultuur
Over de samenwerking met Mimaki is Maikel vol lof: “Het bedrijf heeft een Japanse cultuur, en dat zie je overal in terug. Dat is even wennen, maar dan leer je het ook waarderen. Zo zullen salesmanagers nooit iets met je afspreken dat ze niet waar kunnen maken. En je ziet hoe belangrijk ze je als klant vinden. Ze gaan echt heel ver voor je, zeker als er calamiteiten zijn. Zo hebben ze zelfs een keer een onderdeel uit hun eigen demomachine geschroefd om ons uit de brand te helpen bij een storing.”

Marketiger is in Nederland een pionier op het gebied van 3d-printen met Mimaki-technologie, en vanuit die rol is de samenwerking voor beide partijen uiterst waardevol.

“Wij zijn hun voorbeeldklant,” besluit Maikel. “Ik vind het belangrijk om met Mimaki mee te kunnen denken over het product en dat er ook naar onze wensen geluisterd wordt. Ze hebben een geweldig product en zijn wat mij betreft een stabiele partner voor alle jaren die nog komen gaan. Ik heb het vertrouwen dat wij met Mimaki de markt waarin we nu actief zijn gaan overwinnen.”

Mimaki onthult met de Plus serie nieuwe generatie grootformaat printers en snijders

Mimaki Europe kondigt vandaag de lancering aan van de Plus serie, een nieuwe generatie van de veelgeprezen serie grootformaatprinters en -snijders. Met deze innovatie stuwt Mimaki de evolutie van groot formaat printen verder richting ultra-efficiënte, kosteneffectieve en duurzame oplossingen. De Plus serie bestaat uit drie nieuwe modellen die op The Print Show (NEC Birmingham, Verenigd Koninkrijk, 17-19 september) te zien zullen zijn (stand E10, hal 9). Mimaki wordt hier vertegenwoordigd door haar distributeur in het Verenigd Koninkrijk, Hybrid Services.

De nieuwe Plus Serie bestaat uit drie modellen:

 • De CJV300 Plus geïntegreerde solvent print-snijmachine
 • De JV300 Plus solventprinter
 • De CG-FXII Plus snijplotter en bouwt voort op de ontwikkeling van de Mimaki-technologieën met een forse verbetering van de productiviteit.

Met deze nieuwe lijn wordt printkwaliteit op hogere snelheid mogelijk gemaakt. Hierbij speelt MAPS4, de nieuwste versie van de Mimaki Advanced Pass System een belangrijke rol. Met behulp van een uniek algoritme berekent de printer hoe zo effectief mogelijk inktdruppels te plaatsen zonder strepen te veroorzaken. Door verschillen in de gewenste kleur, dekking en printsnelheid is dit op ieder moment anders. De productiesnelheid wordt gegarandeerd door Mimaki’s innovatieve NCU (Nozzle Check Unit) en NRS (Nozzle Recovery System). Daarnaast maakt een gloednieuw en geavanceerd tilapparaat het mogelijk om rollen van 45kg te gebruiken zonder risico van verschuivend materiaal. Dit maakt het productieproces soepeler en efficiënter.

Slimme Snijfunctie

De Plus serie omvat ook een nieuwe zelf ontwikkelde snijfunctie: ID Cut. Deze functionaliteit maakt non-stop snijwerkzaamheden mogelijk, in meerdere taken met minimale inzet van mensen, tijd of restmateriaal. Voor de functie worden ID-barcodes geplaatst bij de prints en snijopdrachten, die correspondeert met snij- en roteerinformatie. Een ingebouwde sensor leest de barcode, laadt automatisch de verwerkingsinstructies en voert deze uit. Hierbij worden continu alle vereisten in de gaten gehouden. Bij CJV300 Plus en de CG-FXII is deze ID Cut functie standaard ingebouwd. De JV300 Plus kan in combinatie met de CG-FXII worden ingezet om ook deze functionaliteit te benutten.

Grensverleggend

“Opnieuw vergroot Mimaki de mogelijkheden in deze grootformaat printindustrie,” stelt Bert Benckhuysen, senior Productmanager EMEA van Mimaki Europe. “Wij baseren elke innovatie op uitvoerig onderzoek. We observeren de industrie en luisteren naar de behoeftes van onze klanten. Door de ongeëvenaarde kwaliteit en productiviteit van de Plus serie, samen met onze milieubewuste visie, zijn deze modellen zeer overtuigende proposities voor elke aanbieder van printdiensten die zijn concurrentie een stap voor wil blijven en zijn productieworkflow wil optimaliseren.”

Minder inkt

Als onderdeel van het “Mimaki Green Technology” concept, introduceert het bedrijf ook nieuwe 600ml inktpatronen in herbruikbare ecoverpakkingen op de Plus serie. Deze zijn bedoeld om slimmere duurzamere printprocessen mogelijk te maken en besparen 15% inktkosten vergeleken met de cartridges van 440ml. Ook de mogelijkheid om de cartridges veelvuldig te hergebruiken, maakt deze Plus serie printers een milieuvriendelijke, kostensparende keuze voor aanbieders van groot formaat printdiensten.

Ook in Madrid en Milaan te zien

Na de lancering op The Print Show zullen de CJV300 Plus, JV300 Plus en CGFX-II Plus worden getoond op de Salon C!Print beurs in Madrid (24-26 september, Digidelta beursstand C51) en op Viscom Italia in Fiera Milaan (10-12 oktober, op de stand van Bompan, beurshal 8, stand E23/E27/G20/G26).

* The CJV300-160 Plus is equipped with the new ID Cut function for the most efficient print and cut operation possible.
* The JV300-160 Plus features the latest version of Mimaki Advanced Pass System (MAPS), producing even higher quality during high speed printing.
* The CG-FXII Plus Series will be available in three different widths – 75cm, 130cm and 160cm.

Mimaki maakt breedformaat printen kosteneffectief met innovatieve SWJ-320EA solventprinter

SWJ-320EA_Twin-Roll

De voordelige grootformaat solventprinter SWJ-320EA is nu beschikbaar in EMEA en is deze week in actie te zien op FESPA Africa 2019.

Mimaki Europe,de toonaangevende fabrikant van inkjetprinters en snijsystemen, zal deze week de innovatieve, kosteneffectieve SWJ-320EA grootformaat solventprinter presenteren op FESPA Africa 2019 (Johannesburg, Zuid-Afrika, 11 tot 13 september 2019). De SWJ-320EA is een zeer productieve 3,2-meter brede printer, die past bij de veeleisende, steeds veranderende en prijsgevoelige markt voor superbreed formaat afdrukken. De printer staat voor topkwaliteit, hoge afdruksnelheid en betrouwbaarheid tegen een zeer toegankelijke prijs.

Na succesvolle introductie in prijsgevoelige markten, zoals Turkije, Rusland en het Midden-Oosten, is de SWJ-320EA nu beschikbaar voor Europa, het Midden Oosten en Afrika. “De SWJ-320EA speelt in op de behoeften van de zeer competitieve breedformaatmarkt en is een belangrijke onderscheidende factor voor klanten”, zegt Bert Benckhuysen, Senior Product Manager EMEA, Mimaki Europe. “Door een hoge efficiëntie en lage operationele kosten te combineren met een zeer concurrerende prijs voor de hardware en inkt, is de SWJ-320EA een veel kosteneffectievere keuze voor investeringen. Zeker in vergelijking met wat onze concurrenten in China, Rusland en Turkije aanbieden.”

De SWJ-320EA bevat een superbrede solventprinter met de Mimaki-kerntechnologieën, namelijk MAPS4 (Mimaki Advanced Pass System) en NRS (Nozzle Recovery System). MAPS4 voorkomt strepen tijdens het afdrukproces. Bij elke doorgang gebruikt MAPS4 een uniek algoritme dat de meest effectieve manier berekent om de inktdruppels te spuiten en zo zichtbare strepen voorkomt. Het patroon verandert voortdurend afhankelijk van de inktkleur, dekking en afdruksnelheid. Deze functie, naast NRS – die zorgt voor de vervanging van verstopte spuitopeningen zonder de productie te stoppen – verbetert de prestaties van de printer en verhoogt de productiviteit en afdrukkwaliteit voor de gebruiker. Daarnaast is de SWJ-320EA uitgerust met vier geavanceerde high-speed printkoppen gerangschikt in een verspringende reeks die resoluties of tot 1200 dpi en printsnelheden tot 137m2/per uur garanderen.

De SWJ-320EA biedt de snelheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van wereldklasse waar Mimaki voor staat, maar nu in een superbreed formaat, uitgerust met een extreem stabiel media-invoersysteem en een nieuw ontworpen spanbalk. Deze functies voorkomen dat het medium gaat “cocklen” en zorgen voor een hoge grip voor uiterst nauwkeurig afdrukken. Dat resulteert in een stabiele, premium afdrukkwaliteit, zelfs bij grotere afdrukken. Voor wie grotere volumes nodig heeft, is de optionele functie beschikbaar van een dubbele rol afdrukken. Zo kan de printer twee rollen tegelijk verwerken (met maximale breedte van 1524 mm per rol). Met kleinere rollen kan de productie per dag worden verdubbeld.

De Mimaki SWJ-320EA is ontworpen zodat gebruikers zich op een winstgevende manier kunnen onderscheiden en is daarmee ideaal voor het produceren van een breed scala aan grootformaat binnen- en buitentoepassingen, waaronder POS-materialen, banners en billboards, displays, transport- en vloerafbeeldingen. Door een breed aanbod van solvent gecoate substraten die compatibel zijn met de printer, kunnen gebruikers zich nog beter onderscheiden. Denk aan: zelfklevende PVC-film, fotopapier, billboardpapier, blauwe rug, film met achtergrondverlichting, bannermateriaal en dekzeil. De SWJ-320EA gebruikt Mimaki CS100 solvent gebaseerde inkt, is beschikbaar in CMYK-configuratie en biedt een capaciteit van 3 liter per kleur. De nieuwe inkten garanderen een lager verbruik en verhoogde weers- en krasbestendigheid.

Deze printer is het hoogtepunt van de Mimaki-stand op Graphix Supply World (hal 3, stand D21-43) op FESPA Africa. Daarna zal de SWJ-320EA ook te zien zijn op The Print Show (NEC Birmingham, Verenigd Koninkrijk, 17-19 september) op de stand Hybrid Services (hal 9, stand E10), op Salon C. Print, (Madrid, Spanje, 24-26 september) op stand Digidelta (stand C51) en op Viscom Italia (Milan, Italië, 10-12 oktober) op de stand Bompan (hal 8, stand E23/E27/G20/G26).

3D printen? Alles draait om kleur!

3D sample model

Met industriële massaproductie aangeprezen als the next big thing, zal nauwkeurige kleursimulatie, bereikt met behulp van de Mimaki 3DUJ-553 de sleutel tot het succes zijn.

Er is de laatste jaren veel ophef over 3D-printen. Terwijl de markt voor 3D-printen wereldwijd blijft groeien, heerst op de markt het gevoel dat massaproductie de volgende grote stap is. Sterker nog, additive manufacturing evolueert snel van prototyping naar volledige productie, met steeds meer verbeteringen op gebieden als workflow, standaardisatie en automatisering. Bij Mimaki hebben we echter redenen om te verwachten dat een ander scenario zich parallel zal afspelen. Het leidmotief hierbij is “De kleur die je ziet, is de kleur die je krijgt.” Sterker nog, wij geloven wij dat kleur in 2019 op een aantal gebieden de sleutel zal zijn tot de groei van additive manufacturing.

IHet is tijd voor 3D-kleuren!
De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-printtechnologie hebben geleid tot full-color mogelijkheden. Dit betekent dat additive manufacturing nu levensechte, fotorealistische modellen kan produceren. Op dit gebied is Mimaki een pionier door zijn gevestigde expertise in kleur- en kleurmanagement op de industriële 2D-inkjetprintermarkt.

De nieuwe Mimaki 3DUJ-553 is het allereerste polymeer 3D-printsysteem dat meer dan 10 miljoen verschillende kleuren kan produceren. Het systeem is gebaseerd op UV-uithardende inkjettechnologie en bouwt objecten door opeenvolgende lagen inkt te spuiten die bij elke pass wordt gehard met LED UV-licht. De 3DUJ-553 maakt gebruik van CMYK, witte en heldere inkten om fotorealistische producten te produceren, met rijke kleurexpressie inclusief steunkleuren, tinten en kleurverlopen. Daarnaast is het mogelijk om speciale effecten te produceren met witte en transparante inkten, zoals volledig transparante texturen of gelaagde texturen met een transparante buitenkant en witte of effen kleur aan de binnenkant en vice versa. Dit vergroot de toepassingsmogelijkheden aanzienlijk.

Dit is echter pas één kant van het verhaal. De andere kant betreft de ondersteuning van ICC-kleurprofielen, een wereldprimeur voor 3D-printen. Dit is cruciaal is voor een nauwkeurige kleurensimulatie en perfecte reproduceerbaarheid van het designscherm tot het uiteindelijk geprinte 3D-object. Mimaki heeft al zijn kennis en ervaring van 2D printen toegepast op 3D-printen te brengen. Zo maakt MPM3, eigen software voor kleurbeheer, kleurnauwkeurigheid, kleuraanpassingen evenals kleurmatching mogelijk op dezelfde printermodellen door middel van equalisation (door kleurenkaarten te meten). Hierdoor is dezelfde kleuruitvoer mogelijk op meerdere 3D-printers, ongeacht waar ter wereld ze zich bevinden. Voor nog meer kwaliteitsvoordelen heeft Mimaki ook een verbeterd waveform control system geïntroduceerd, dat de waveform aanpast voor elke gebruikte inkt. U zult zich afvragen wat de term ‘waveform’ betekent. Inktdruppels worden in bijna perfecte cirkels gespoten en met absolute precisie gepositioneerd, wat resulteert in een perfecte printkwaliteit.

Hoe kan Mimaki’s kleurkrachtige 3DUJ-553 het leven van ontwerpers veranderen? Drie sleutelwoorden: uitvoerkwaliteit, simulatiematching en consistentie. Met het nieuwe 3D-printsysteem kunnen ontwerpers ervoor zorgen dat de projecten die ze op hun scherm maken perfect overeenkomen met de geprinte output. Dat verbreedt hun creatieve mogelijkheden en bespaart ze tijd en kosten – uiteraard op voorwaarde dat het scherm goed wordt gekalibreerd! Consistentie en herhaalbaarheid brengen nog meer voordelen met zich mee op het gebied van tijdsbesparing, transportkosten en daarmee een vermindering van de impact op het milieu. De productie kan namelijk lokaal gedaan worden, met de garantie dat de eindproducten er hetzelfde uitzien en aanvoelen.

Mimaki 3D Link Software

Meer dan kleur
Kleur is niet de enige kracht van onze 3D-printtechnologie. Mimaki’s jarenlange expertise in industrieel 2D-inkjetprinten en in inkjet direct-to-object printen heeft ons in staat gesteld om nauwkeurig te zijn met elk detail van onze 3D-printsystemen.

De 3DUJ-553 is uitgerust met in-head inktcirculatiesystemen in het hoofd, die helpen om pigmentafzettingen te voorkomen en bij het verwijderen van luchtbellen in de buurt van de nozzles. Verder is er de NCU (Nozzle Check Unit), een nozzle statusdetector die automatische reiniging mogelijk maakt wanneer een nozzle ontbreekt of beschadigd is. Beide technologieën zijn ontleend aan Mimaki’s kennis van 2D-inkjetprinten en zorgen voor een hogere uptime en verbeterde productiviteit, betrouwbaarheid en productiestabiliteit, ook in 3D-printen.

Een ander noemenswaardig kenmerk is het printoppervlak van 500x500x300 mm. Dit maakt de 3DUJ-553 geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder grootschalige prototyping en modellering, met een hoge detailnauwkeurigheid en efficiënte positionering van printbare objecten.

Al met al verwachten we de komende jaren veel nieuwe toepassingen voor 3D-printen. Technologisch gezien is Mimaki klaar om alle uitdagingen op het gebied van 3D-printen aan te kunnen. De nieuwe 3DUJ-553 kan helpen bij diverse toepassingen in verschillende marktsegmenten, variërend van schaalmodellen, maquettes en prototyping tot 3D-kunst, gereedschappen en apparatuur, beeldjes en medische en educatieve toepassingen. De krachtige full-color 3D-printtechnologie van Mimaki is erop gericht om de manier waarop deze industrieën naar creativiteit kijken te verbeteren, en hun algehele productieproces te verbeteren.