Van vaantjes voor Ajax, André Rieu-sjaaltjes, kussentje met Nick & Simon, van ovenwanten tot slaapmaskers – je kunt het zo gek niet bedenken of Phoenext maakt het. ‘Wij maken eigenlijk alles behalve kleding”, zegt directeur/eigenaar Jakob Lameijer. Dankzij de expertise in sublimatie transfer printen van Mimaki-dealer Texo Trade Service (TTS) draait Phoenext nu met de nieuwe Mimaki JV150-160, met hoge snelheden én is de eerder aangeschafte Mimaki TS34-1800A. volledig geoptimaliseerd. “De printer loopt nu veel sneller en het inktverbruik ligt lager.”
“Je komt onze producten overal tegen, maar bijna niemand weet dat het van ons komt. Wij zijn misschien wel het best bewaarde geheim in de industrie.” Hoe dat komt? “Wij zijn qua omvang klein, maar hebben een heel groot netwerk aan wederverkopers (dealers) en die mogen de grootste merken tot hun klantenkring rekenen.”
Je moet dan ook niet vreemd opkijken als je in de productieruimte in Oldenzaal merchandising van het grootste frisdrankmerk of wereldwijd bekende elektronicaconcerns tegenkomt. “Wij hebben weliswaar een klein team (8 fte), maar onze organisatie is heel flexibel waardoor wij grote projecten aankunnen. De gemiddelde ordergrootte is niet zo groot, maar als Anderlecht in België kampioen wordt en er heel snel 15.000 sjaaltjes moeten komen, dan kunnen wij dat maken. “Ik ken geen bedrijf met zoveel diversiteit in volume en producten dat zo snel kan leveren als wij. Wij kunnen in heel korte tijd heel veel doen.” Dat komt ook omdat Phoenext alles in huis doet, stelt Lameijer. “Urgentie, snelheid en kwaliteit staan voorop en daarbij willen wij niet afhankelijk zijn van derden.”
Bij zo’n order van 15.000 sjaaltjes die heel snel geleverd moet worden komt nogal wat kijken. Heel snel en slim inkopen van de juiste materialen is belangrijk en de snelle levertijden worden ook gerealiseerd door de expertise die Phoenext heeft opgebouwd in het productietraject, van printen, confectioneren tot textielvervaardiging.
Support in sublimatie transfer printen
Voor de textielbedrukkingen maakt Phoenext uitsluitend gebruik van sublimatie transfer printen. Hierbij wordt in spiegelbeeld op sublimatiepapier geprint, waarna het bedrukte sublimatiepapier in een kalander middels verhitting en druk wordt overgezet op textiel. Dat geeft voor textielbedrukking de beste kwaliteit in de hoogst mogelijke resolutie.
Michel Prins van Mimaki-textiel specialist Texo Trade Services (TTS) in Waddinxveen toont aan de hand van twee bedrukte kussentjes het verschil. “Op het kussentje waarbij direct op het textiel is geprint loopt de tekst en het logo enigszins dicht, terwijl het kussentje dat via sublimatie transfer printen is bedrukt een krachtige bedrukking met de scherpste details laat zien.” Sublimatie transfer print is dé specialiteit van TTS. Vandaar dat Jakob Lameijer al jaren met hen samenwerkt. “Sublimatie transfer printen is ook onze specialiteit die wij door de jaren heen hebben opgebouwd. En TTS levert ons alle support die wij nodig hebben”, zegt Lameijer.
Inktmanagement
TTS levert de inkt, het sublimatiepapier en de textielen aan het bedrijf in Oldenzaal. Toen vorig jaar Phoenext door de groeiende vraag een capaciteitsprobleem kreeg, werd het tijd voor een tweede printer. Gekozen is voor de Mimaki JV150-160. Een logische keuze, legt Prins uit: “Je kunt de Mimaki JV150 (zie kader) zien als de opvolger van de Mimaki TS34.”
Maar TTS deed veel meer dan alleen de nieuwe printer installeren. Volgens Prins draaide de Mimaki TS34 niet optimaal. “De machine draaide te langzaam en had een te hoog inktverbruik. Eigenlijk draaide de printer met een te hoge resolutie.” Ook Lameijer merkte dat het inktgebruik te hoog was. “Voor zwarte bedrukkingen moesten wij elke dag inkt bijvullen, dat werd te gek.” Dus heeft TTS tegelijk met het installeren van de nieuwe printer ook de bestaande printer geoptimaliseerd, opnieuw afgesteld, en is er omgeschakeld van de Mimaki SB52- naar Mimaki SB53-inkten. Deze Mimaki SB53 sublimatie transfer inkten bieden een hoge inktdichtheid en produceren weinig vluchtige organische stoffen (VOS). Ook leveren deze inkten een kostenbesparing van 20% op. De Mimaki SB53-inkten zijn bovendien voorzien van het OEKO-TEX® keurmerk, dat garandeert dat de gebruikte chemicaliën in de sublimatie-inkten niet schadelijk zijn voor het milieu en de inkt dus geschikt is voor duurzame textieltoepassingen.
Prins: “Bij de installatie van de nieuwe Mimaki JV150-printer zijn de kleuren afgesteld op die van de bestaande Mimaki TS34. Dat hebben we als uitgangspunt voor het kleurmanagement genomen. Vervolgens hebben we de kleurinstellingen van de Mimaki TS34 ook omgezet naar de Mimaki SB53-inkten.”
Jakob Lameijer is niet alleen zeer tevreden met de nieuwe printer, ook met de betere prestaties van de bestaande printer. “De printer loopt veel sneller en het inktverbruik is veel lager.”
Mimaki Bulk Ink System (MBIS)
Beide sublimatie transfer printers bij Phoenext draaien nu volledig naar wens en kunnen kleinere producties en grotere orders aan. Dat komt mede door het Mimaki Bulk Ink System (MBIS) waarmee beide printers zijn uitgerust. Hierdoor hoeven inkten niet zo vaak worden bijgevuld en zijn langere, onafgebroken productieruns mogelijk, soms zelfs zonder operator. “Zo’n bulksysteem is echt nodig voor een bedrijf als Phoenext dat veel productie draait”, stelt Prins.
Derde printer??
Het inpassen van een nieuwe Mimaki-printer in de bestaande productie verloopt vlekkeloos, zo weet Prins uit ervaring. “Hoewel het andere types zijn, werken de printers hetzelfde. Dat is het mooie aan Mimaki-printers.”
En vlot meedraaien in de productie is ook een vereiste, want Phoenext produceert meer en meer. “Onze klanten ontdekken dat wij steeds meer kunnen, dus maken wij steeds meer producten en steeds vaker in full colour. Waar ik ooit zei dat ik helemaal niet wilde printen, overweeg ik nu misschien zelfs een derde printer aan te schaffen.”
De Mimaki JV150-series geldt als een betaalbare printer, een ideaal instapmodel voor kleinere, maar ook grotere oplagen textieltoepassingen. De Mimaki JV150 is een multipurpose-printer die kan worden geleverd in twee uitvoeringen; of voor direct printen (voor sign- en graphics-toepassingen) of als sublimatie transfer printer (via sublimatiepapier op textiel).
Dit artikel is geschreven door Arthur Lubbers namens PRStory in opdracht van Mimaki.