Mimaki lanceert nieuwe UV roll-to-roll printers voor het leveren van duurzame oplossingen met een hoge productiviteit, winstgevendheid en veelzijdigheid

UV printer
  • De UCJV330-160, de nieuwste geïntegreerde printer en snijplotter uit de 330-serie, maakt snelle afdrukken van hoge kwaliteit mogelijk, biedt nieuwe mogelijkheden en ondersteunt een veelzijdigheid aan media voor gevarieerde toepassingen.
  • De UJV100-160Plus heeft een zeer laag energieverbruik en biedt extra mogelijkheden om de winstgevendheid van klanten te verhogen.
  • Het nieuwe cloud-gebaseerde monitoring platform PICT moet alle Mimaki-klanten helpen om efficiëntere bedrijfsprocessen te realiseren.

Amsterdam, 22 september 2023 – Mimaki Europe, een toonaangevende leverancier van industriële inkjetprinters, snijplotters en 3D-printers, lanceert twee nieuwe UV roll-to-roll printers als uitbreiding op de populaire 100- en 330-series: de UJV100-160Plus en UCJV330-160. Deze nieuwe UV-printers bieden diverse productievoordelen waarmee klanten hun toepassingsgebieden kunnen uitbreiden. Tegelijkertijd ondersteunt Mimaki met zijn befaamde UV-technologie een duurzamere toekomst voor de hele industrie .

Mimaki is een pionier op het gebied van UV-inkjetprinten en lanceerde in 2004 de eerste UV-printer ter wereld met witte inkt. Daarna heeft het bedrijf zijn UV-technologie verder uitgebreid en ontwikkeld om veelzijdige sign graphics-printmogelijkheden van hoge kwaliteit te bieden. Het instapmodel van de 100-serie en de meer geavanceerde 330-serie printers zijn gebaseerd op de gevestigde technologieplatformen van Mimaki. Deze robuuste technologieën zijn toegepast om aan de behoeften te voldoen van verschillende marktsectoren en van klanten in verschillende stadia van hun digitale printproces.

Tegenwoordig zet Mimaki zich sterk in voor duurzame printproductie, onder andere door het gebruik van UV-printtechnologie. Een nieuwe UV-technologie is nu toegevoegd aan de 330-serie en een verbeterd UV-model is ontwikkeld voor de 100-serie.

Arjen Evertse, General Manager Sales bij Mimaki Europe legt uit: “Door de dringende vraag naar duurzaamheid en de recente spanningen als gevolg van stijgende energieprijzen is in de hele industrie de vraag naar UV-technologie versneld. UV-printen vereist aanzienlijk minder energie tijdens het hele printproces dan andere technologieën, onder andere omdat UV-LED-inkten onmiddellijk uitharden. Dat verbetert niet alleen de milieu-impact van de printer, maar bespaart ook op productiekosten en verkort de levertijden.”

“Bij Mimaki zijn we vastbesloten om de overstap naar UV te ondersteunen. Hiermee dragen we bij aan een duurzamere en efficiëntere printproductie, waarmee we de toekomst van onze gewaardeerde klanten veiligstellen en daarnaast bijdragen aan meer duurzaamheid voor iedereen. De UJV100-160Plus en UCJV330-160 zijn het resultaat van onze inspanningen om de UV-printopties voor printserviceproviders uit te breiden en ze daarnaast de ongeëvenaarde voordelen te bieden van de technologie van Mimaki.”

De nieuwe UV-printoplossingen worden ook ondersteund in Mimaki’s nieuwe cloud-gebaseerde printerstatus-monitoringtool PICT, die klanten kunnen downloaden. PICT verbetert de efficiëntie van de printactiviteiten en productiebeheer van Mimaki-klanten door de mogelijkheid om de operationele status en prestaties van hun printers vanaf een pc of mobiel apparaat te controleren. De printerstatus en het inktverbruik worden vastgelegd voor elke Mimaki printer in productie of binnen aangewezen groepen. Hiermee kunnen klanten hun inktvoorraad beter beheren en daarnaast het onderhoud en de productie beter plannen.

UCJV330-160 – Afdrukken met hoge snelheid en kwaliteit met uitgebreide toepassingen

De nieuwe UCJV330-160 inkjetprinter en snijplotter biedt extreem veelzijdige UV-LED roll-to-roll inkjetprints met een aanzienlijk verbeterde productiviteit en beeldkwaliteit voor sign graphics-toepassingen.

Met snelheden tot 28m2/u voor een vierkleurenconfiguratie of 18m2/u met witte en/of heldere inkt, kunnen gebruikers met de UCJV330-160 indrukwekkende doorlooptijden bieden aan hun klanten en daarnaast nog efficiënter meer opdrachten produceren. Bovendien gaan de hoge snelheden die deze technologie bieden niet ten koste van de beeldkwaliteit. Dat is te danken aan de nieuwe door Mimaki ontwikkelde ink ejection-technologie(1) die kleuronregelmatigheden vermindert in gebieden met een hoge dichtheid, zelfs in de high-speed modus.

De UCJV330-160 oplossing is verder ontwikkeld met het oog op flexibele toepassingen en mediagebruik om Mimaki-klanten te ondersteunen bij de overstap naar niet-PVC, milieuvriendelijkere substraten. De UCJV330-160 printer is standaard uitgerust met witte en heldere inkten, naast de standaard kleureninkten. Gebruikers kunnen afbeeldingen van hoge kwaliteit printen op traditionele media voor outdoor sign graphics-toepassingen, maar ook op melkwitte (doorschijnende), transparante en gekleurde basisvellen. De verschillende substraten waarop klanten kunnen printen zijn onder andere PET, PU (polyurethaan) en andere harsfilms, doek en papier (inclusief ongecoat papier).

Deze mediaflexibiliteit in combinatie met de mogelijkheid om 2,5D-prints, watermerken of 5-laags prints aan te bieden, helpt leveranciers van printservices om hun doelstellingen te realiseren om klanten van een diverser en hoogwaardiger productaanbod te voorzien waarmee ze hun concurrentievoordeel vergroten. Met 2,5D-prints kunnen ze oppervlakken met meer textuur creëren, om zo het product in een afbeelding beter na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan het leren oppervlak van een schoen of handtas. Heldere inkten die gebruikt worden voor watermerken laten een silhouet of verborgen afbeelding zien als er licht achter de afdruk wordt geschenen. Met de UCJV330-160 is het mogelijk om gelaagde afdrukken te produceren. Hiermee kan je het beeld op transparant of gekleurde film eenvoudig verbeteren. Ook kan het beeld gecorrigeerd worden op basis van de belichting. Merken kunnen zelfs afbeeldingen of kleuren gebruiken met verschillende belichtingen, of een afbeelding weergeven alsof hij van binnen of van buiten een etalage wordt bekeken.

De UCJV330-160 is een geïntegreerde printer/snijplotter met geavanceerde mogelijkheden voor contoursnijden. Dit maakt hem geschikt voor toepassingen als stickers, decals en labels. Naast de efficiëntie die UV-printen met zich meebrengt, biedt de UCJV330-160 nog meer tijdbesparende mogelijkheden met de automatische omschakeling van de print- naar de snijmodus.

UV printer
  • De nieuwe UCJV330-160 is een veelzijdige roll-to-roll UV geïntegreerde printer en snijplotter die de productiviteit en kwaliteit voor grafische toepassingen aanzienlijk verbetert.
UJV100-160Plus – Laag stroomverbruik met nieuwe functies, verbeterde efficiëntie en bredere toepassingen

Het instapmodel, de UJV100-160Plus, biedt nieuwe mogelijkheden en gebruikt zeer weinig stroom. Met een verbruik van slechts 0,5 kW verbruikt de UJV100-160Plus minder dan de helft van het vermogen van eco-solvent en latex- of harsprinters op de markt(2). Hierdoor kunnen  printbedrijven hun bedrijfskosten en CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen.

Dankzij de nieuwe functies van de UJV100-160Plus kunnen gebruikers de reeks toepassingen in hun productportfolio uitbreiden en de operationele en kostenefficiëntie verbeteren.

De nieuwe inktbesparingsfunctie die aan de UJV100-160Plus is toegevoegd, vermindert het inktverbruik tot 50 procent met behoud van de kleurbalans van het geprinte ontwerp. Inktreductieniveaus worden eenvoudig gewijzigd en ingesteld door de operator met behulp van RasterLink7 software. Er is dus geen speciale kennis of apparatuur meer nodig voor een kleuraanpassing.

De ‘pull-back printfunctie’ in deze nieuwe printer trekt het bedrukte substraat terug om tot 3-laags printen mogelijk te maken. Dit vergroot de toepassingsmogelijkheden van deze machine aanzienlijk. Met deze printfunctie kan de gebruiker kleur-wit-kleur of wit-kleur-transparant printen, wat klanten meer flexibiliteit geeft om een breed scala aan toepassingen aan te bieden. Door tot 3-laags printen te gebruiken om het uiterlijk van afbeeldingen in verschillende lichtomstandigheden of omgevingen verder te verbeteren, krijgen klanten van Mimaki nog meer mogelijkheden om hun producten en diensten te differentiëren.

De UJV100-160Plus sluit verder ook naadloos aan op de CG-AR serie snijplotters van Mimaki. Met deze nieuwe en praktische mogelijkheid kunnen gebruikers snijgegevens rechtstreeks van RasterLink7 naar de plotter sturen. Dit verbetert de efficiëntie van de workflow door het printen en snijden aan elkaar te koppelen, zelfs als de uitvoer-pc geen ontwerpsoftware heeft. In combinatie met een CG-AR snijplotter profiteert de UJV100-160Plus ook van Mimaki’s ID Cut functie, die automatisch printen en snijden mogelijk maakt met minimale menselijke interactie, en daardoor minder fouten.

UV printer
  • De UJV100-160Plus is nieuw in de 100-serie en verhoogt de efficiëntie met een lager energieverbruik.

(1) Patent aangevraagd

(2) Gebaseerd op onderzoek van Mimaki

share: