Mimaki voegt fotorealistische kleurkwaliteit toe aan 3D-printen met unieke 3DUJ-553 UV LED-printoplossing

Maakt full-color modelleren mogelijk dankzij nauwkeurige reproductie van ruim 10 miljoen kleuren

Amsterdam, 29 augustus 2017


Mimaki heeft de lancering aangekondigd van een gloednieuwe benadering van 3D-printen met de Mimaki 3DUJ-553 UV LED-printoplossing. Als ’s werelds eerste 3D-printer met ruim 10 miljoen kleuren maakt hij het mogelijk om kleurrealistische signs, prototypes, onderdelen, producten en andere 3D-geprinte toepassingen te produceren. Het tijdrovend met de hand beschilderen van 3D-geprinte objecten wordt op deze manier overbodig.

“De markt voor 3D-printen blijft groeien. Mimaki heeft erop ingespeeld door een werkelijk unieke oplossing op de markt te brengen”, zegt Ronald Van den Broek, General Manager Sales bij Mimaki Europe. “Andere 3D-printoplossingen kennen twee belangrijke problemen bij het creëren van 3D-geprinte objecten. Ten eerste kunnen ze geen objecten in fotorealistische kleuren produceren. Hierdoor is er vaak vraag naar handbeschildering van objecten, iets wat tijdrovend en duur uitvalt. Ten tweede zijn de meeste 3D-geprinte objecten pas te gebruiken nadat stabiliserende werkstukhouders verwijderd zijn. Ook dit neemt tijd in beslag. Bovendien bestaat hierbij het risico dat het object beschadigd raakt. De Mimaki 3DUJ-553 overwint deze obstakels door fotorealistische kleuren te printen met keuze uit tot wel 10 miljoen verschillende kleuren. Daarnaast is zijn in water oplosbare ondersteuningsmateriaal gemakkelijk weg te wassen zonder het object te beschadigen. Zo maakt hij rendabele productie mogelijk van voortreffelijke 3D-geprinte producten met verfijnde afwerking. Wij zijn ervan overtuigd dat deze printer een warm onthaal zal krijgen bij professionals in tal van sectoren. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de branche voor signs & display graphics, het onderwijs, de gezondheidszorg, de maakindustrie, de wereld van de architectuur en de bouw, om maar enkele voorbeelden te noemen.”

Mimaki heeft een rijke traditie in het lanceren van innovatieve inkjetprintoplossingen voor uiteenlopende doeleindes, van het printen van banners en dimensionale signs tot textielprinten en het rechtstreeks printen op cilindrische objecten. Om de 3DUJ-553 full-color 3D-printer te ontwikkelen, heeft het bedrijf zijn diepgaande kennis en expertise aangewend. Dankzij hoogprecieze inktdruppelplaatsing en keuze uit drie druppelgroottes voor het modelleren van kleurgradaties met minder korreligheid voldoet hij zelfs aan de meest veeleisende professionele vereisten voor full-color modelleren van allerlei 3D-objecten. Deze 3D-geprinte objecten zijn bovendien voldoende duurzaam om nabehandeling te weerstaan, zoals aanbrenging van een overcoating en bevestiging van schroeven en andere werkstukhouders.

“Op drupa 2016 hebben we een technologiedemonstratie getoond van deze 3D-productieprinter, die op lovende reacties kon rekenen”, zegt Van den Broek. “Sindsdien hebben we de printer en/of hiermee geprinte objecten uitgestald op een brede waaier aan beurzen en evenementen. Geïnteresseerde klanten vertellen ons dat dit exact de 3D-printoplossing is waar ze op aan het wachten waren. We verwachten een vrij snelle adoptie zodra de printer eind dit jaar commercieel beschikbaar is. Interessant is ook dat klanten voordeel zullen kunnen halen uit Mimaki’s uitstekende service- en ondersteuningsinfrastructuur om snel aan de slag te gaan en een ononderbroken productie zoveel mogelijk veilig te stellen.”

De details: focus op kleuren

  • Ruim 10 miljoen kleuren. Met zijn UV LED-uithardingsmethode kan de 3DUJ-553 objecten laag per laag produceren en een laatste UV-inktcoating van ongeveer 22 micron aanbrengen met CMYK-, witte en doorzichtige inkten, wat een eindproduct van voortreffelijke kwaliteit oplevert. Dankzij de UV LED-uitharding is er bovendien minimale warmteoverdracht naar het object. Ook kenmerkend voor de printer zijn de snelle opstarttijden en het minimale stroomverbruik, wat de totale operationele kosten beperkt.
  • Uitgebreid kleurengamma. Dit full-color modelleerprocedé kan 84% van het FOGRA 39L-kleurengamma realiseren en 90% van het SWOP-gamma. Een witte inktlaag resulteert in objecten met schitterende kleuren.
  • Kleurprofielen. De 3DUJ-553 is ’s werelds eerste 3D-printer die gebruikmaakt van kleurprofielen. Dit betekent niet alleen dat de printer kleuraccurate resultaten produceert maar ook dat hij het mogelijk maakt om simulatieprofielen te maken voor nauwkeurige weergave van de kleuren op een pc-monitor. Zo garandeert hij een nauwkeurig kleurspecificatieproces nog voordat er ook maar iets geprint wordt, wat tijd bespaart en afval en verspilling voorkomt.
  • Doorschijnend effect toevoegen dankzij doorzichtige inkt. Het gebruik van doorzichtige inkt geeft extra uitstraling aan 3D-geprinte objecten, en dan vooral als het object van achteren wordt verlicht. De combinatie van doorzichtige en CMYK-inkten opent de deur naar creatievere ontwerpen.
  • Uitstekend gedrag van het werkstuk na het proces. De door de 3DUJ-553 gebruikte inkten bevatten een acrylaathars die een hardheid produceert die gelijkwaardig is aan deze van ABS-hars. Dit betekent dat het aanbrengen van een overcoating, boren en bevestigen van schroeven uit te voeren is zonder dat het object schade oploopt. Andere pluspunten hiervan zijn de superieure weersbestendigheid, oppervlakgladheid en sterkte van het object.
  • In water oplosbaar ondersteuningsmateriaal. De 3DUJ-553 maakt gebruik van een in water oplosbare ondersteuningsconstructie, die gemakkelijk weg te wassen is met water. Zo maakt hij zelfs bij zeer gevoelige objecten vlotte verwijdering van het ondersteuningsmateriaal mogelijk: in tegenstelling tot andere 3D-printprocedés hoeft er geen ondersteuningsmateriaal weggesneden of weggekrabd te worden.
  • Camera voor bewaking van de status van de modellering. De 3DUJ-553 heeft een bewakingscamera waarmee gebruikers de status van de modellering in de gaten kunnen houden, wat modelleringsverliezen beperkt.

Product specificaties

Item 3DUJ-553
Modelleermethode UV-uithardende inkjet
Beschikbaar aantal kleuren Full-color
Ruim 10 miljoen verschillende kleuren, die gerealiseerd worden met CMYK (cyaan, magenta, geel, zwart)
Printkop On-demand piëzo-elektrische printkop (8 printkoppen inline)
Inkt Type MH-100 inkt voor modellering (C, M, Y, K, wit, doorzichtig)
SW-100 inkt voor aanmaak van ondersteuningsmateriaal
Kleuren C, M, Y, K, wit, doorzichtig, ondersteuningsmateriaal
Tankvolume C, M, Y, K: 3 l
Wit, doorzichtig, ondersteuningsmateriaal: 5 l
Toevoerwijze Pomp
C, M, Y, K: fles van 1 l
Wit, doorzichtig, ondersteuningsmateriaal: fles van 4,8 l
Beschikbaar modelleergebied
(B x D x H)
508 x 508 x 305 mm (20 x 20 x 12 inch)
Minimale laagdikte 22 µm
Modelleertijd
(Voor het modelleren van een object van 100 x 100 x 100 mm (B x D x H).)
Hogesnelheidsmodus: 14,4 uur, 600 x 300 x 600 dpi (42 µm)
Standaardmodus: 17,0 uur, 600 x 300 x 800 dpi (32 µm)
HD-modus (hoge definitie): 25,7 uur, 600 x 300 x 1.270 dpi (22 µm)
3D-bestandsformaat STL, OBJ, VRML, PLY, 3MF
Software (standaardaccessoires) Opmaaksoftware (Mimaki 3D Link)
Interface Ethernet 1000BASE-TX
Stroom Eenfasige wisselstroom AC 100-120 V/220-240 V ± 10%
50/60 Hz ± 1 Hz
Veiligheidsstandaarden VCCI Class A/FCC Class A/Conform UL60950, ETL/
CE-markering (EMC-, Laagspanningsrichtlijn)/CB Report/RoHS/REACH
Buitenafmetingen (B x D x H) 2.130 x 1.335 x 1.320 mm (83,9 x 52,6 x 52,0 inch)
Gewicht 590 kg (1.300,7 lb) (inclusief het gewicht van de geladen inkt)
share: