Universiteit van Huddersfield inspireert jonge ontwerpers om de creativiteit van printen te verkennen

Brent Hardy-Smith

Toen promovendus en hoofddocent Brent Hardy-Smith de nieuwe Mimaki UJF van de textielafdeling ontdekte, zag hij direct veel potentieel.

De universiteit van Huddersfield heeft een unieke manier waarop zij de voordelen van digitaal printen onder studenten promoot. Dit is voor een groot deel te danken aan een toevallige ontmoeting die promovendus en senior docent Brent Hardy-Smith vier jaar geleden had met Stephen Calcutt, technisch manager en coördinator aan de School of Art, Design and Architecture van de universiteit.

“Ik ontdekte dat de universiteit in apparatuur had geïnvesteerd die een UV-lak kon produceren,” herinnert Hardy-Smith zich. “In die tijd wist ik niet hoe of wat, maar na een beetje onderzoek ontdekte ik de nieuwe Mimaki UJF van de textielafdeling.” Die machine staat nu naast een geavanceerde Mimaki Tx300P-1800 direct-to-textile printer op een afdeling die daarnaast ook mogelijkheden biedt voor kleinformaat transferprinten, grootformaat grafische uitvoer, binden, afwerken en andere printprocessen.

Dit is echter geen gewoon universitair printbureau. Onder het toeziend oog van Calcutt is de afdeling tot een inspirerende en collaboratieve hub geëvolueerd die creativiteit uitstraalt, de onderwijsnormen uitdaagt en studenten aanmoedigt om elk aspect van het ontwerp- en printproces te onderzoeken.

Creatieve middelen

“Ik ben hier niet om het werk van studenten te bekritiseren,” zegt Hardy-Smith. “In plaats daarvan geef ik workshops, waarbij ik samen met de studenten leer. Onze methodologie draait om het ontdekken en transformatief ontwerp, waarbij we de printers als creatieve hulpmiddelen gebruiken, en met andere technologieën en materialen werken.”

Dat is duidelijk zichtbaar als we het werk bekijken dat een aantal studenten tijdens hun laatstejaarstentoonstelling presenteerden. Borduurwerk, animatie, interactieve AR-elementen, microchips – allemaal verweven in digitaal geprinte stoffen, boeken en foto’s. “Met de komst van de Mimaki UJF op onze afdeling is alles veranderd,” zegt Calcutt. “De machine is voor de hele universiteit beschikbaar, en wordt gebruikt in onze textiel-, grafische, fotografische, architectonische en kunstcursussen – en verenigt ze allemaal. Dat is ongelooflijk krachtig.”

De Mimaki UJF-serie is een meerdere keren bekroonde groep kleinformaat flatbed-printers die in een breed scala van industrieën gebruikt worden, van high-end decoratieve toepassingen tot de markt voor promotioneel productdrukwerk en binnen productieomgevingen. Maar ook in vele andere sectoren bieden deze printers voordelen door creatieve tools als opaalwitte inkt, helder vernis, levendige proceskleuren en de mogelijkheid om op bijna elk substraat te printen.

Door de creatieve mogelijkheden van de Mimaki-printers kan Hardy-Smith studenten in verschillende richtingen leiden. “Ik moedig hen aan om zich af te vragen: ‘Kunnen we dat?’ en om conventies in twijfel te trekken,” zegt hij. “De ontwerpsoftware zegt wat er mogelijk is, maar de Mimaki’s voegen dat potentieel toe. Dit verandert de manier waarop studenten over het verband tussen design en printen denken.”

Het promotieonderzoek van Hardy-Smith’s gaat over de onderwijsrelatie en er is geen twijfel dat studenten profiteren van de ervaringsgerichte benadering die hij voor hun onderwijs kiest. “Onze sessies zijn gericht op het creatieve gebruik van drukwerk, in plaats van enkel in de software te creëren. Dit stelt de studenten in staat om buiten conventionele kaders te werken.”

De stand van de universiteit op het prestigieuze D&AD New Blood Festival van dit jaar getuigt hiervan. Tussen een zee van schermen en monitoren, belichaamde de met Mimaki gedrukte achtergrond van Huddersfield een gevoel van Noord-Engelse trots en een sterk textielerfgoed. Deze achtergrond bestond uit een twaalftal interactieve digitaal geprinte stukken wasgoed, elk geproduceerd door een van de twaalf geselecteerde studenten. Het beeld van een waslijn bevestigt de subtiele, zelfopofferende humor die op de afdeling heerst. “We werken nog steeds een beetje onder de radar,” bekent Hardy-Smith, “maar we zijn ongelooflijk vooruitstrevend en ontzettend gepassioneerd over we bereikt hebben.”

“Simpel gezegd,” besluit Calcutt, “verweven we het hier het creatieve gebruik van drukwerk met de manier waarop we de nieuwe generatie ontwerpers opleiden. Onze suite van Mimaki-printers brengt dit alles bij elkaar.”

share: