Mimaki trapt op het gaspedaal voor het Internet of Things op FESPA 2019

UJF-7151plus-Robominds

Process automation and Internet of Things (IoT) a highlight of Mimaki’s Imagine the Future of Print booth at FESPA Global Print Expo 2019.

  • Het bedrijf blijft vooroplopen op het gebied van industriële innovatie en toont een ultramoderne productielijn die de kracht van automatisering in UV LED-inkjetprintprocessen benadrukt.
  • In lijn met het thema van FESPA 2019 – “Imagine the Future of Print” – demonstreert Mimaki een volledig geïntegreerde en geautomatiseerde printproductielijn om bezoekers te inspireren en te laten zien hoe ze hun bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen.

Procesautomatisering en het Internet of Thinks (IoT) worden algemeen erkend als nieuwe krachtige hulpmiddelen die fabrikanten kunnen inzetten om de efficiëntie van de productie te verhogen en hun inkomsten te verhogen. Mimaki blijft het voortouw nemen op het gebied van industriële innovatie en laat zien hoe integratie en automatisering van printproductieprocessen printserviceproviders kunnen helpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Mimaki heeft zijn R&D-leiderschap op het gebied van geavanceerde workflowautomatisering gebruikt, in combinatie met de samenwerking met automatiseringsdeskundigen buiten de industrie, om een werkelijk geïntegreerde en geautomatiseerde UV-LED printproductielijn te creëren. Dit is een van de hoogtepunten van de Mimaki-stand op de FESPA Global Print Expo 2019 (München, Duitsland – 14-17 mei 2019), en concretiseert het thema van het bedrijf “Imagine the Future of Print”.

“Als pionier op het gebied van digitaal printen heeft Mimaki de talloze mogelijkheden van het Internet of Things al omarmd, en maakt daar nu optimaal gebruik van,” zegt Uwe Niklas, General Sales Manager van Mimaki Deutschland GmbH. “Deze op het IoT gebaseerde R&D-strategie heeft ertoe geleid dat het bedrijf geavanceerde printsystemen heeft ontwikkeld die kunnen communiceren met robots en met een breed scala aan hardware, waaronder transportbanden, inspectieapparatuur en snijmachines. Het doel is om printserviceproviders in staat te stellen om inkjetprinters in volledig aangesloten industrie 4.0- productielijnen op te nemen, waardoor uiteindelijk on-demand productie en massaal maatwerk mogelijk wordt. Dit is hoe Mimaki de toekomst van digitaal printen ziet.”

Om klanten te helpen een nieuwe visie voor toekomstige groei te ontwikkelen, zal Mimaki live demonstraties van geïntegreerde processen geven op de FESPA Global Print Expo 2019 en op opeenvolgende vakbeurzen voor andere productiesectoren.

Een blik in de toekomst
Op de Industrial Product-afdeling van de Mimaki-stand op de FESPA 2019 is een ultramoderne productielijn te bezichtigen, die de kracht van IoT-automatisering in een UV-LED-inkjetprintproces demonstreert. De baanbrekende productielijn, ontwikkeld door Mimaki in samenwerking met het Duitse bedrijf Robominds, is voorzien van een Mimaki UJF-7151plus compacte direct inkjetprinter in combinatie met een robotarm van de Deense firma Universal Robots (in Duitsland gedistribueerd door Robominds). Uniek is dat de robotarm zonder enige menselijke handeling substraten in de printer laadt en ontlaadt.

De communicatie en informatie-uitwisseling tussen de UJF-7151plus en de robotarm wordt mogelijk gemaakt door een IoT-interface van Mimaki, genaamd Job Controller IP, die ook beschikbaar is voor Mimaki’s huidige JFX serie. “Door gebruik te maken van onze lange geschiedenis in het ontwikkelen van state-of-the-art workflow management software, hebben we onze eigen geavanceerde maar gebruiksvriendelijke oplossing ontworpen. Job Controller IP is als IoT-interface zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken, waardoor de productie-efficiëntie en -flexibiliteit binnen de printproductieworkflow worden verbeterd. De ongelooflijke interne technische mogelijkheden bij Mimaki hebben ons in staat gesteld om succesvol robotica te integreren in de printproductieworkflow en een onbemande werking te realiseren,” zegt Niklas.

De keuze voor de robotarm van Robominds heeft ook bijgedragen aan Mimaki’s vermogen om topprestaties te leveren op de beurs. De opstelling gebruikt een zesassige robot met een modulair ontwerp, wat hem geschikt maakt voor alle soorten drukwerk. Bovendien is de robot compact, dus hij heeft geen extra ruimte nodig. En hij is veilig, omdat hij stopt zodra iemand hem aanraakt. Verder kan de Robominds-robot in vier richtingen bewegen, en is uitgerust met zuignappen, waardoor het mogelijk is met verschillende substraten te werken.

Voor alle printserviceproviders, ongeacht hun grootte, de markt die ze bedienen of de inkjetoplossing die ze gebruiken, zijn de voordelen van de integratie van IoT-automatisering in hun productielijnen aanzienlijk. Deze voordelen variëren van een hogere productiviteit en printcapaciteit, tot flexibiliteit in de materiaalbehandeling en een verkorting van de productietijden van de machine. Op de beurs laat Mimaki aan bezoekers zien hoe ze hun bedrijfsprestaties kunnen verbeteren door hun printplatformen en bijbehorende hardware ‘intelligent’ aan te sluiten – om uiteindelijk hun winstgevendheid te verhogen.

“De proof-of-concept robotica-demonstratie is bedoeld om bezoekers van onze stand op FESPA 2019 een blik in de toekomst van de inkjetproductie voor grootformaat toepassingen en daarbuiten te geven,” besluit Niklas.

share: