Mimaki breidt portfolio uit met grootschalige 3D-printer en biedt totale 2D- en 3D-printoplossing aan de signmarkt

3DGD-1800

De nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3D-printer haalt baanbrekende productiesnelheden en transformeert de productie van grote voorwerpen. Hij opent zo de deur voor een groot assortiment van nieuwe mogelijke toepassingen in diverse sectoren, van signalisatie en displays tot industrie.

Mimaki Europe, een toonaangevende fabrikant van inkjetprinters en snijsystemen, heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3D-printer. Een grootschalige productie verloopt er drie maal sneller mee dan met de traditionele 3D-printers van het type Fused Filament Fabrication (FFF – productie van gefuseerde filamenten). De Mimaki 3DGD-1800 3D-printer combineert de 2D-printexpertise van het bedrijf met de innovaties in 3D-technologie en biedt klanten een rendabele, totale oplossing voor 3D-sign- en display-toepassingen.

Hij kan in nauwelijks zeven uur voorwerpen van max. 1,8 meter groot produceren – en dankzij zijn assemblageontwerp kunnen nog grotere ontwerpen worden gemaakt. Het innovatieve 3D-printsysteem bevat enkele slimme functies die tijd en kosten besparen, zoals een configuratie met dubbele kop zodat twee structuren tegelijkertijd kunnen worden gemaakt. De Mimaki 3DGD-1800 vergemakkelijkt ook de productie van holle structuren zonder ondersteuningen, stroomlijnt de productie verder en zorgt verder ook voor meer portabiliteit en de mogelijke toevoeging van interieurverlichting. De technologie opent een ruim assortiment van mogelijke toepassingen, van signalisatie, gebeurtenissen en creatieve kunst tot interieurontwerp. Klanten kunnen gebruikmaken van het uitgebreide portfolio van 2D-printoplossingen van Mimaki om deze toepassingen rendabel te decoreren. Dit opent de deur naar een assortiment van nieuwe producten die creativiteit en innovatie combineren met de beproefde en geteste bruisende, kwaliteitsvolle resultaten van Mimaki.

“Een deel van wat onze aanpak bij Mimaki uniek maakt, is onze toewijding om een leverancier van totaaloplossingen te zijn. Op die manier hebben we ervoor gezorgd dat onze inkjetprinters van Mimaki naast de 3D-printfase ook kunnen worden gebruikt voor om kleur en ‘décor’ toe te voegen om voorwerpen nog indrukwekkender en uiterst veelzijdig te maken”, vertelt Bert Benckhuysen, Senior Product Manager bij Mimaki Europe. “Met onze unieke visie, schat aan ervaring in de hele printsector en niet-aflatende toewijding voor innovatie willen we de toon aangeven in de grafische industrie zowel wat twee- als driedimensionale signalisatie betreft – en de lancering van de nieuwe Mimaki 3DGD-1800 is een geweldige stap voorwaarts naar dit doel.”

De nieuwe Mimaki 3DGD-1800 is in de handel verkrijgbaar vanaf 1 april 2020 en betekent een revolutie voor de manier waarop grote voorwerpen worden gemaakt. Het maakt de omschakeling mogelijk van dure en tijdsintensieve traditionele handwerkmethoden waarvoor veel expertise nodig is, naar een moeiteloze, uiterst snelle productie met behulp van 3D-gegevens. Terwijl grote voorwerpen doorgaans werden gemaakt door handmatig schuimmateriaal te modelleren, vormt het nieuwe 3D-printsysteem van Mimaki dit proces om van ontwerp tot productie. Dit betekent dat ontwerpen louter op basis van de 3D-gegevens als een afgewerkt product kunnen worden weergegeven en vervolgens uit één enkele gegevensverzameling in diverse formaten kunnen worden geproduceerd. In tegenstelling tot andere 3D-printmethoden waar men gebruik maakt van het thermischsmelten en verlijmen van plastics, maakt de 3DGD-1800 gebruik van gel-dispenserende printtechnologie. Het special ontwikkelde gel wordt onmiddellijk uitgehard door het licht van de krachtige uv-leds. Hierdoor kan tot 350 mm hoog per uur worden gelamineerd.

De 3DGD-1800 3D-printer zal signalisatiemakers naar verwachting nieuwe kansen geven in diverse sectoren, met de mogelijkheid om gemakkelijk levensechte displays, decoraties voor evenementen, filmrekwisieten, grote productmodellen en meer te maken. Daarnaast kan hij zowel snel als efficiënt industriële productieonderdelen maken, zoals vormen voor vacuümvorming, zodat fabrikanten hun doorlooptijden kunnen verkorten.

“We zijn heel enthousiast om zo’n transformerend product op de markt te brengen”, gaat Benckhuysen verder. “De 3DGD-1800 heeft nooit geziene modelleringssnelheden en kan enorme voorwerpen maken, zelfs groter dan de grote vormingszone. Hij zorgt dan ook voor een echte transformatie in de productie van grote voorwerpen. In combinatie met de superieure kwaliteit waarvoor Mimaki ondertussen bekend staat, is de mogelijke impact van deze nieuwe 3D-printer enorm – vooral voor de signalisatie- en displaymarkt maar ook veel verder dan dat. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

share: