Maak textielproductie efficiënter met een one-stop solution

In de textiel- en kledingmarkt vindt momenteel een analoog-naar-digitaal transformatie plaats. Naast conventionele textieldrukprocessen is digitaal drukken sterk in opkomst. Digitaal biedt enorm veel mogelijkheden om de productie efficiënter te maken. Toch weten textielfabrikanten niet alle kansen te benutten, mede doordat de systemen voor het voorbehandelen en nabehandelen van textiel vaak van verschillende fabrikanten komen. Daarom biedt Mimaki nu één complete oplossing aan voor de textiel-print-workflow.

door Bert Benckhuysen, Sr. product manager bij Mimaki EMEA


Grote textielmerken hebben een steeds grotere uitdaging om hun productie- en distributiekosten te beheersen. Alles moet zo efficiënt en goedkoop mogelijk om beter te concurreren en te compenseren voor niet-verkochte voorraden. Zo kondigde H&M onlangs nog aan meer dan 4,3 miljard dollar aan onverkochte voorraden te hebben. Digitaal textielprinten wordt gezien als een kostenefficiënter alternatief voor conventionele technieken, waarmee kleinere volumes op maat geproduceerd kunnen worden. Daardoor is er minder voorraad nodig, en kunnen producten veel sneller op de markt gebracht worden. Daarnaast kan men binnen afzienbare tijd een collectie aanpassen of zelfs compleet vervangen, gebaseerd op de online- en winkelverkoop.

Niet voor niets investeren traditionele textielfabrikanten momenteel veel in hun transitie naar de digitale wereld. Volgens de laatste trends komt gedrukte textielfabricage door deze digitale revolutie vanuit voornamelijk Azië weer terug naar Europa, omdat hiermee veel op distributie bespaard kan worden. Vooral de time-to-market speelt hierin een belangrijke rol. Ook helpt digitale textielproductie om milieuvervuiling terug te dringen. De conventionele techniek voor textielprinten is namelijk een van de grootste waterverbruikers van alle industrieën. Wat betreft watervervuiling scoort deze industrie het hoogst met circa 20 procent. Geschat wordt dat digitaal textielprinten een besparing van meer dan 60 procent oplevert!

Geoliede machine

Maar al deze voordelen komen pas tot hun recht als het digitale textielproductieproces als een geoliede machine functioneert. Om dat te realiseren moeten de gebruikte machines om te beginnen hoge productievolumes aankunnen, waardoor ze niet tijdens de productie onderhoud nodig hebben. Ook wordt de beloofde efficiëntieverbetering van digitale inkjettechnologie niet altijd waargemaakt, doordat bedrijven apparatuur van verschillende leveranciers gebruiken. Die zijn niet altijd goed op elkaar afgestemd, en niet altijd in staat om binnen dezelfde onderhoudscyclus hetzelfde productievolume te halen. Als gevolg kan een machine in de printstraat stil komen te staan door een storing, waardoor de hele productie stagneert. Vervolgens ben je als textielprintbedrijf overgeleverd aan de technische ondersteuning van verschillende leveranciers om de productie weer op gang te krijgen. Net als bij veel dingen is de efficiëntie van digitale textielproductie afhankelijk van de zwakste schakel. Ondersteuning voor je volledige workflow is daarom cruciaal.

Eén aanspreekpunt

Mimaki kan door de recente overname van Rimslow een volledige workflowoplossing aanbieden voor het digitaal printen van textiel. Dat ziet er als volgt uit:

  • Stap 1. Voorbehandeling van stoffen.

    Dit wordt gedaan met een speciale coating, voorafgaand aan het bedrukken, wat nodig is om een optimale wisselwerking te realiseren tussen de inkt en de stof, en om het afgeven van inkt te voorkomen. Dit kan nu met de Mimaki TR300-1850C Pre-Treatment Unit of met de Mimaki TR600-1850W hybrid Coater/Washing Unit.

  • Stap 2. Direct printen op textiel.

    Dit is mogelijk met een digitale productieprinter voor textiel, gebruikmakend van inktjettechnologie, zoals de Tiger-1800B MkII of de TX300P-serie (TX300P-1800 & TX300P-1800B).

  • Stap 3. Stomen van de bedrukte stof.

    Deze stap is vereist om de inkt op de stof te fixeren. Hiervoor kan een machine gebruikt worden als de Mimaki TR300-1850S Steamer of de Mimaki TR600-1850S Steamer.

  • Stap 4. Wassen van de bedrukte stof.

    Met deze laatste stap worden niet-gefixeerde rest-inkt en behandelingsmiddel uit de stof verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld met de Mimaki TR600-1850W Washer. Het textiel is vervolgens letterlijk klaargestoomd voor de volgende stappen in het productie- en distributieproces.

Met deze one-stop-solution voor coating-, print-, stoom- en wasmachines krijgen bedrijven in de textielindustrie nu volledige controle over hun productieproces. En door ons service-netwerk in 150 landen hebben klanten hierdoor nog maar één aanspreekpunt voor alle ondersteuning rond hun textielproductieproces, waarmee ze veel tijd, moeite en geld kunnen besparen. De voordelen van digitaal textielprinten worden zo pas écht benut.

share: