Mimaki demonstreerde op FESPA 2018 een compleet ecosysteem voor digitaal textieldrukken

Een onestopshop voor voorbehandelen, digitaal bedrukken, stomen, wassen en productiebeheer

Mimaki, een toonaangevende fabrikant van grootformaat inkjetprinters en snijsystemen, heeft bekendgemaakt dat het op FESPA 2018, dat plaatsvond van 15 tot en met 18 mei 2018 in Berlijn, demonstraties gegeven heeft van de Rimslow serie, een end-to-end ecosysteem met alles erop en eraan voor het digitaal bedrukken van textiel en kleding. Mimaki was op de beurs te vinden op stand 1.2-D20/D30. De mogelijkheid om bij één leverancier terecht te kunnen voor een compleet systeem maakt het voor nieuwkomers gemakkelijker om de markt voor het digitaal bedrukken van textiel en kleding te betreden en voor bestaande textiel- en kledingbedrijven gemakkelijker om digitaal bedrukken toe te voegen aan de mix als aanvulling op conventionele textieldrukprocessen.

“Bedrijven die mee op de kar willen springen van de revolutie in digitale textieldruk die momenteel gaande is, moesten tot nu toe voor- en nabehandelingsoplossingen van verschillende fabrikanten kopen”, zei Ronald van den Broek, General Manager Sales bij Mimaki Europe. “Dit kwam niet alleen ongelegen maar kon ook implementatieproblemen veroorzaken, waarbij je van het kastje naar de muur gestuurd kon worden om ze opgelost te krijgen. Sinds onze overname van het Australische Rimslow vorig jaar hebben we bij Mimaki dankzij de Rimslow serie nu alle noodzakelijke componenten in huis, inclusief het voorbehandelen van stoffen, digitaal bedrukken en stomen en wassen na afloop van het bedrukken.”

Mimaki kondigde ook haar eerste ontwikkeling aan op het gebied van het internet der dingen (IoT) voor textiel en kleding. Hiermee voegt het een nieuwe laag mogelijkheden toe om de verwerking sneller te laten verlopen en de kans op fouten te beperken. De nieuwe ontwikkeling draagt de naam Mimaki Job Controller TA, waarbij TA staat voor Textiles & Apparel, textiel en kleding. Hij is inclusief functies om de productieomstandigheden te beheren, barcodes te scannen en inzicht te krijgen in de productiedatabase. Samen met Mimaki’s portfolio van textielmachines vormen deze componenten een compleet ecosysteem voor digitaal textieldrukken, waarmee het betreden van de markt voor het digitaal bedrukken van textiel een vrijwel risicovrije onderneming is.

Mimaki Digital Textile and Apparel Ecosystem: de details

Het bedrukken van textiel met digitale inkjettechnologieën vereist doorgaans vier verschillende stappen:

  • Voorbehandeling van stoffen voorafgaand aan het bedrukken is vereist om te zorgen voor optimale wisselwerking tussen de inkt en de stof en om het afgeven van kleur(inkt) te voorkomen. Door de Mimaki TR300-1850C Pre-Treatment Unit te gebruiken, kunnen bedrijven de voorbehandeling in eigen huis halen, wat de kosten reduceert, de productiecycli verkort en meer controle biedt over het hele proces.
  • Rechtstreeks inkjetdrukken op textiel is te realiseren met een Mimaki textielprinter zoals de nieuwe Tiger 1800B MkII digitale productieprinter voor textiel, die te zien was op FESPA.
  • Het stomen van de bedrukte stof is vereist om de inkt op de stof te fixeren. Dit is te realiseren met de Mimaki TR300-1850S Steamer of de Mimaki TR600-1850S Steamer.
  • In de wasstap worden resten inkt en behandelingsmiddel uit de stof verwijderd, waarbij het textiel klaargemaakt wordt voor de volgende stappen in de productie en/of distributie. Tijdens deze stap is de Mimaki TR600-1850W Washer te gebruiken.

Een belangrijke factor voor controle over de kwaliteit van het eindproduct is de mogelijkheid om het productieproces te beheersen en productierun na productierun consistentie te garanderen. Dankzij de nieuwe ontwikkeling in het Mimaki IoT voor de markt voor textiel en kleding is dit te realiseren met drie belangrijke componenten:

  • Production Condition Management, dat bedoeld is voor registratie van data over de productieomstandigheden en beheer van productieomstandigheden die kunnen veranderen afhankelijk van het type textiel, inkten en eindproducten die geproduceerd worden. Het gebruik van deze data kan consistentie garanderen bij het herhalen van jobs en kan het gemakkelijker maken om meerdere druksystemen parallel in te zetten voor een hogere doorvoer bij het bedrukken en een efficiënte werklastverdeling.
  • Production Condition Barcodes kunnen gebruikt worden om de data voor beheer van de productieomstandigheden aan te roepen vanuit de productiedatabase om een job automatisch in te stellen. Ze laten het instellen van jobs sneller verlopen, beperken de kans op menselijke fouten en maken het gemakkelijker voor minder ervaren operators om bedrukt textiel van hoge kwaliteit te leveren.
  • Dankzij inzicht in de productiedatabase krijgt het management relevante informatie aangereikt, inclusief informatie over feitelijke productieaantallen, productiemedewerkers die bij het proces betrokken zijn, productietijd en uitvalcijfers, en productieomstandigheden. Zo beschikt het management over realtime data voor betere besluitvorming en continue verbeterinspanningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten-/winstcalculaties en betere productieplanning.

“Met de lancering van het Mimaki Digital Textile and Apparel Ecosystem en onze joint venture met Bompan in Italië werken we aan het realiseren van oplossingen met een totaalbenadering voor de digitale productie van textiel en kleding”, voegde Van den Broek eraan toe. “We kijken ernaar uit om feedback te krijgen van FESPA bezoekers die als eerste onze textielproductielijn in actie konden zien.”

share: