PS-Medtech maakt fotorealistische 3d-prints van menselijk lichaam met Mimaki

Skeleton

Echo-machines. Het Nederlandse softwarebedrijf PS-Medtech is gespecialiseerd in het driedimensionaal visualiseren van deze scans van het menselijk lichaam door middel van de eigen imaging-software Vesalius3D. Het bedrijf startte een samenwerking met Mimaki om de met deze software gegeneerde 3D-beelden in full-color te kunnen printen. De resultaten zijn verbluffend.

PS-Medtech is een high-tech softwarebedrijf dat software en oplossingen ontwikkelt voor het visualiseren van medische data. Hiermee is het onder andere mogelijk om organen, botten, bloedvaten, aders en tumoren uit MRI-, CT- en Echo-scans te isoleren en in 3D te bekijken. Dit helpt artsen en studenten om deze complexe gegevens sneller te verwerken, hun vaardigheden aan te scherpen, zich beter voor te bereiden op operaties, en hun patiënten beter te behandelen.

Volgens Arjen Brinkman, directeur van PS-Medtech, besloot het bedrijf de software in 2015 op verzoek van klanten uit breiden met 3D-printfunctionaliteit: “In 2015 was er veel in de media te doen over baby Jasmijn, een baby van drie maanden met zeer complexe hartafwijking. Om de operatie beter voor te kunnen bereiden, liet het team van het Leids Universitair Medisch Centrum een 3D-print van haar hartje maken bij een bedrijf in Spanje. Wij kregen al snel verzoeken van artsen om een 3D-printknop in onze software te bouwen. Dat hebben we direct in een paar maanden gerealiseerd.”

Fotorealistische prints
Sindsdien heeft 3D-printtechnologie zich sterk ontwikkeld. In 2018 kwam PS-Medtech in contact met Mimaki, dat net zijn revolutionaire full-color 3DUJ-553 3D-printer op de markt had gebracht. Een samenwerking lag voor de hand om op basis van de 3D-data van PS-Medtech prints van lichaamsdelen en organen te produceren.

“In de medische wereld is steeds meer vraag naar onze oplossingen, omdat het gebruik van MRI’s sterk toeneemt,” zegt Brinkman. “Wij geven medici de middelen om de volle potentie uit die data te halen door middel van 3D-visualisatie. Met onze software kunnen zij verschillende organen isoleren en als printklare bestanden exporteren. De 3DUJ-553 van Mimaki kan die vervolgens met ongekend realisme in tien miljoen kleuren printen door het toevoegen van fotorealistische texturen. Dat is een uitermate krachtige combinatie. De door Mimaki geprinte organen zijn bijna niet van echt te onderscheiden.”

Conferentiefeedback
De eerste resultaten van de samenwerking tussen Mimaki en PS-Medtech zijn op 30 en 31 januari 2019 op 3D Medical Printing Conference voor het eerst aan aan het grote publiek getoond. Jordi Drieman, 3D applicatie-expert bij Mimaki Europe, was op de beurs aanwezig en kreeg veel positieve reacties op de 3D-geprinte medische modellen: “De bezoekers waren echt zeer onder de indruk van het realisme van onze prints. Sommige mensen vonden het zelfs té realistisch en een beetje eng. Er werd meerdere malen gevraagd of we misschien samenwerken met de Body World expositie in Amsterdam.”

Unieke eigenschappen
Wat de 3D-printer van Mimaki zo uniek maakt, is dat hij maar liefst 10 miljoen kleuren kan produceren en met ICC-profielen werkt. Dit maakt uiterst nauwkeurig en consistent kleurbeheer mogelijk. “Vergelijkbare printers van andere fabrikanten gaan maar tot 500.000 kleuren, en dat verschil is duidelijk merkbaar,” legt Drieman uit. “Dat maakt het verschil tussen een fotorealistisch geprint orgaan en een standaard ingekleurd anatomisch model. Verder kan de printer door het gebruik van wateroplosbare inkt als ondersteunend materiaal zeer complexe prints produceren. Denk bijvoorbeeld aan een doorsnede van de longen, inclusief alle luchtkanalen en aders.” Dit aspect is ook voor Brinkman een belangrijke meerwaarde: “Naast de fotorealistische kleuren vind ik de manier waarop Mimaki deze zeer fijne structuren kan printen – zonder dat ze afbreken – echt briljant.”

Samenwerking
3D-printtechnologie wordt al jaren door universiteiten en ziekenhuizen gebruikt, maar niet in full-color. De klanten van PS-Medtech hebben echter al veel interesse getoond in deze nieuwe mogelijkheid.

“Er is duidelijk behoefte aan 3D-geprinte data van patiënten, met name als het om heel ingewikkelde operaties gaat,” zegt Brinkman. “Chirurgen willen zich optimaal voorbereiden door een geprint orgaan in hun handen te hebben en te kijken of ze er met hun instrumenten bij kunnen. Verder interpreteren ze vaak platte beeldgegevens en dat is heel subjectief. Met een 3D-print kun je het echt laten zien, en precies overbrengen wat je bedoelt.”

De samenwerking tussen PS-Medtech en Mimaki belooft dus veel goeds voor de toekomst. “Full-color 3D-printen van medische data is een groot onontgonnen gebied,” zegt Drieman. “Maar naast het nut voor medici en hun patiënten, zien we ook veel mogelijkheden voor educatieve doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan fotorealistische modellen van de menselijke anatomie of demonstratiemodellen van bijzondere medische behandelingen.”

Find out more about the Mimaki 3DUJ-553.

share: